Laenunõudluse vähenemine survestab Euroopa Keskpanka intressimäärasid alandama

Erkki Erilaid
Copy
Ehitussektor on majandusseisaku tõttu üks enim kannatanuid. Kinnisvaraarendajad ei võta kõrgete intresside tõttu enam varasemas mahus laene. Pilt on illustratiivne.
Ehitussektor on majandusseisaku tõttu üks enim kannatanuid. Kinnisvaraarendajad ei võta kõrgete intresside tõttu enam varasemas mahus laene. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Ehkki neljapäeval toimuval Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu kogunemisel ilmselt veel baasintresside langetamist ei toimu, siis surve majandusseisaku tõttu selleks üha kasvab. Euroopa ettevõtted ei kipu enam laenu võtma, kuid ilma investeeringuteta majandus ei kasva.

EKP teatas teisipäeval, et laenuandjate kvartaalne uuring näitas, et vastupidi pankade ootustele ettevõtete nõudlus laenude järele vähenes oluliselt. «Piirkonnas on jätkuvalt kõrged laenukulud, mis piiravad laenamist ja mida tõenäoliselt hakatakse vähendama alles aasta keskel,» teatas keskpank.

Analüütikute hinnangul peegeldab laenuvõtmise vähenemine ettevõtjate soovi vähem investeerida, mis tähendab, et euroala majandus jätkab tõenäoliselt stagnatsiooni. Samas on pangad esimest korda enam kui kahe aasta jooksul hüpoteeklaenude intresse juba pisut langetanud, mis tõi vähemalt koduostjatele pisut leevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles