Murekoht: Eesti ekspordis väheneb ELi osakaal

PM Majandus
Copy
Eesti tööstussektoril on jätkuvalt raske, kuna tavapärastel sihtturgudel ei lähe samuti hästi.
Eesti tööstussektoril on jätkuvalt raske, kuna tavapärastel sihtturgudel ei lähe samuti hästi. Foto: Elmo Riig

Eesti päritolu kaupade eksport kasvas veebruaris, võrreldes detsembri ja jaanuariga, kuid on madalam kui eelmise aasta tase ning ka eelmise aasta viimase kvartali keskmine. Muret teeb ka Euroopa Liidu riikide osatähtsuse alanemine Eesti ekspordis, kirjutas Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Samas on Saksamaa ekspordi kasv vastukaaluks üldisele langusele, kuid ka siin on pigem tegemist kaupade liikumise ümbersuunamisega või ühekordsete tehingutega. Väliskaubanduse andmetest näeb, et käesoleva aasta esimese kahe kuu jooksul, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, on kasvanud sideseadmete eksport, sealhulgas just telefonide eksport, seda lausa 15,18 miljoni euro ulatuses. Samas kui üldine kasv oli vaid 13,6 miljonit eurot, seda 205,5 miljoni eurose ekspordi taustal.

Lisaks telefonide ekspordile on positiivse panuse andnud side- ja helisalvestusseadmed 13,2 miljoniga, toit ja elusloomad 8,6 miljoniga, millest omakorda 5 miljonit on piimatooted ja linnumunad ning 3,6 miljonit juustu ja kohupiima eksport. Kahanenud on samal ajal töödeldud spooni, roostevaba terase jäätmete ja mittesöödavate toormaterjalide eksport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles