LÕPUKS TEADA Eesti kalleim valimislubadus maksab pool miljardit eurot (22)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Nn maksuküüru kaotamise näol on tegu Reformierakonna valmislubadusega. Pildil peaminister Kaja Kallas, Marko Mihkelson ja rahandusminister Mart Võrklaev.
Nn maksuküüru kaotamise näol on tegu Reformierakonna valmislubadusega. Pildil peaminister Kaja Kallas, Marko Mihkelson ja rahandusminister Mart Võrklaev. Foto: Madis Veltman

Valitsuskoalitsiooni lubadusel tõsta 2025. aastast tulumaksuvabastus 700 euroni kuus on küljes selge hinnalipik – ligikaudu 400-500 miljonit eurot aastas, selgub rahandusministeeriumi enda andmetest.

Valitsuskoalitsiooni kokkuleppe kohaselt tõuseb alates järgmisest aastast tulumaksuvabastus 700 euroni kuus. Tegemist on nn maksuküüru kaotamise ehk Reformierakonna ühe peamise lubadusega eelmistel valimistel. Samas tõusevad järgmisel aastal üksikisiku ja ettevõtte tulumaks 2 protsendipunkti võrra. Niinimetatud maksuküüru näol on tehniliselt tegu astmelise tulumaksuga.

Vaatamata üksikisiku tulumaksu tõusule jätab maksuküüru kaotamine riigieelarvesse arvestava augu. Rahandusministeeriumi kevadprognoosist selgus, et kui eelmisel aastal laekus riigieelarvesse üksikisiku tulumaksu 702,2 miljonit eurot, siis järgmiseks aastaks on üksikisiku tulumaksu planeeritud vaid 214 miljonit eurot. Järgnevatel aastatel hakkab tulumaksu laekumine prognoosi kohaselt jälle kasvama.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles