FOTOD Krediidikindlustus ja laen aitasid Bikeepil Uus-Meremaal kanda kinnitada

PM Majandus
Copy
Bikeepi teenus Uus-Meremaal.
Bikeepi teenus Uus-Meremaal. Foto: EASi ja KredExi ühendasutus

Eesti ettevõte Bikeep teenib umbes 95 protsenti oma käibest väljaspool Eestit ning on müünud oma toodangut juba rohkem kui 30 riiki. Vaatamata edule välismaal on ettevõttel olnud aegu, kus riigi tugi on vägagi vajalik.

Bikeepi juht Kristjan Lind sõnas, et jõudis KredExi pakutavate teenusteni lõunasöögil tuttavaga, kellel oli nendega kogemusi. «Parim reklaam on rahulolevad kasutajad,» iseloomustas Lind jõudmist KredExi teenuste juurde. 

Bikeepi kõige suurem võrgustik on Uus-Meremaal, USAs ja Kanadas, kuid kiiresti on arenemas ka Norra ja Ühendkuningriigi turg. Praeguseks on maailma eri paigus töötamas üle 3600 parkimis- ja laadimiskoha, mida juhitakse Bikeepi platvormi kaudu.

Bikeepi nutirakendus.
Bikeepi nutirakendus. Foto: EASi ja KredExi ühendasutus

Tallinnas paiknev rahvusvahelise haardega Bikeep on ettevõte, mis disainib ja müüb tehnoloogilisi lahendusi jalgrataste ja tõukerataste parkimiseks ning laadimiseks. Ettevõte sai alguse juba kümme aastat tagasi, kui võideti ka 2013. aasta Ajujahi publiku lemmiku tiitel.

Bikeepi rattahoidla Uus-Meremaal.
Bikeepi rattahoidla Uus-Meremaal. Foto: EASi ja KredExi ühendasutus

Ekspordilaen on aidanud jõudsalt laieneda

Bikeepil on KredExiga pikk koostöö. Esimese teenusena kasutas Bikeep pangagarantii käendusi ning stardilaenu. Covidi kriisist aitas ettevõttel läbi tulla KredExi erakorraline käibelaen ja tihe koostöö on jätkunud tänaseni ekspordilaenudega.

«Meie jaoks oli kriisilaen elupäästev ning nüüd saame tänuga raporteerida, et nii laen kui ka intressid on teenindatud ja kõik tehingu osapooled õnnelikult tehingu lõpuni viinud. KredExi pakutavate toodetega rohkem tutvust teinud, mõistsime, et ekspordilaen tundub disainitud just selliste eksporditegevuste finantseerimiseks, nagu Bikeep oma partneritega korraldab,» kommenteeris Lind. Bikeep on kasutanud KredExi ekspordilaenu teenust kokku 2,25 miljoni euro eest.

Bikeep tegutseb linna infrastruktuuri sektoris, kus paigaldused on kallid ja tasuvusajad pikad. Nende süsteeme leiab San Francisco ja Vancouveri metroos, Ühendkuningriigi, Norra ja Taani raudteevõrkudes ning linnavalitsuse hoonete juures Reykjavikis, Washingtonis, Wellingtonis ja Tallinnas.

«Teadaolevalt võitlevad kõik avalikud institutsioonid eelarve puudujäägiga ning suur rahastusvajadus pikkade tasuvusaegade juures oli Bikeepi äri üks suurimaid takistusi. Koostöös välispartneritega töötasime välja ärimudeli, kus Bikeepi parklaid pakutakse linnadele tasuta reklaamipindade vastu või kuutasulise rendi alusel,» sõnas Lind.

Krediidikindlustus mitmekordistab tellimusi

Ekspordilaenu eeltingimus on välismaise ostja makseriski kindlustamine, mida pakutakse koostöös KredExi krediidikindlustusega, mis on mõeldud selliste eksporditehingute kindlustamiseks, millega müüakse kapitali- või kestvuskaupu (masinad, seadmed, tehaste sisseseaded jms) või osutatakse kapitalimahukat teenust (nt suured IT-teenused). Teenuse eripära seisneb selles, et ostjale võimaldatav maksetähtaeg on vähemalt kaks aastat.

«Pikaajaline krediidikindlustus on aidanud tugevalt kaasa võrgustike kasvamisele. Meie Uus-Meremaa partner on öelnud, et ilma pikaajalise maksetähtajata oleks nende tellimusmahud kordades väiksemad. Tundub, et see kehtib ka meie Norra, Rootsi ja Kanada partneri kohta,» kommenteeris Lind.

«Mõistame, et finantsasutusele on vajalikud teatud protsessid ja kontrollid, kuid hindame kõrgelt KredExi valmidust mõista meie vajadusi, pakkudes samal ajal nõu ja tuge, mis on aidanud tehinguid edukalt läbi viia,» julgustas Lind kõiki KredExi poole pöörduma.

Mille puhul krediidikindlustus aitab?

KredExi krediidikindlustuse juhatuse liikme Katrin Savi sõnul aitab pikaajaline krediidikindlustus maandada eksporditehingust tulenevat välisostja makseriski. See võimaldab Eesti eksportijal saada enne tehingusse astumist ostja maksevõime kohta asjatundlik hinnang. Juhul kui ostjal tekivad makseraskused, aitab krediidikindlustus tehingut restruktureerida ja kindlustusjuhtumi korral hüvitab kahju, kirjeldas Savi.

Katrin Savi
Katrin Savi Foto: EASi ja KredExi ühendasutus

Tarnijakrediidi kindlustuse korral on võimalik välisostjaga tehtavat tehingut kas ainult kindlustada või finantseerimisvajaduse korral kasutada näteks koos ekspordilaenuga, selgitas ta.

Ostjakrediidi kindlustus on mõeldud finantseerijale, kes rahastab Eesti eksportija tehingut, andes laenu välisriigis asuvale ostjale. Seda teenust kasutav finantseerija tasub eksportijale kauba või teenuse eest, ostja aga maksab finantseerijale krediidilepingu alusel. Mõlemal juhul võtab kindlustusandja enda kanda ostja makseriski. 

Rahvusvahelised uuringud on näidanud, et krediidikindlustust kasutavad ettevõtted suurendavad konkurentsivõimet, müüvad tooteid julgemalt, pakuvad sagedamini krediiti ning ekspordivad suuremas mahus ja enamatesse riikidesse, sest see annab ettevõttele kindlustunde, kui ostja tehingu eest ei maksa. Kindlustuse kasutamine hoiab kokku ettevõtte kulusid, sest sobib täiendava tagatisena ka finantseerimistoodetele, parandades käibekapitali kvaliteeti. Seda kinnitab ka Bikeepi kogemus.

Loe lähemalt krediidikindlustuse ja ekspordilaenu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles