Krüptofondid – kellele ja miks?

Copy
Krüptofondid
Krüptofondid Foto: IMAGO/Lobeca/Scanpix

Maailma kõige esimene krüptovaluuta on 2009. aastal loodud bitcoin, mille turuväärtus on praeguseks kerkinud 1,4 triljoni dollarini. See teeb bitcoin'ist maailma suurima krüptovaluuta, kirjutab Swedbanki finantstoodete müügi vanemspetsialist Rainer Saad. Kuidas krüptorahale panustada ning millega tuleb seejuures arvestada?

Krüptovaluuta on digitaalne või virtuaalne valuuta, mis kasutab turvalisuse tagamiseks krüptograafiat ning on detsentraliseeritud. See tähendab, et seda ei kontrolli ükski üksikisik ega valitsus.

Krüptovaluutaga tehtud tehingud registreeritakse plokiahelas, mis tagab tehingute muutumatuse. Krüptovaluuta pakub digitaalset omandit krüptograafiliste võtmete abil, mis on salvestatud digitaalsetesse rahakottidesse. Krüptoraha on vaja pidevalt kaevandada, mille käigus luuakse juurde uut krüptoraha ning tagatakse olemasolevate tehingute turvalisus. Kaevandada on võimalik tavalise koduarvutiga, professionaalsed kaevandajad ja kaevanduspargid kasutavad aga selle tarbeks optimeeritud arvuteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles