Eesti audiitorid: toimivaid ettevõtteid ei peaks kergekäeliselt kustutama

BNS
Copy
e-äriregister
e-äriregister Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Audiitorühingu Grant Thornton Baltic OÜ nõustajate Gaily Kuusiku ja Kristel Tiitsi sõnul on äriregister asunud hoolsalt ettevõtteid sundlõpetama ja registrist kustutama, ent olukorras, kus ettevõttel on töötajad ja toimiv majandustegevus, ei saa sellist lähenemist pidada õigeks ega ka eesmärgipäraseks.

«Äriregistri seaduse jõustumisega anti registripidajale suuremad õigused ettevõtjale trahvi määramisel ja/või registrist kustutamisel, juhul kui ettevõtja ei ole esitanud majandusaasta aruannet tähtajaks. Seletuskirja kohaselt on regulatsiooni eesmärk ettevõtjate distsiplineerimine ja majanduskeskkonna usaldusväärsuse parandamine,» kirjutavad Kuusik ja Tiits.

Majandusaasta aruande tähtajaks esitamata jätnud juriidilisele isikule saab määrata trahvi ilma selleks hoiatust tegemata. Teise meetmena saab registripidaja aga juriidilise isiku registrist kustutada, kui seaduses ettenähtud majandusaasta aruande esitamise tähtpäevast on möödas vähemalt kolm kuud. Täiendavaks kustutamise eelduseks on asjaolu, et ettevõttel puudub registrisse kantud vara või isik ei ole ühegi käimasoleva kohtumenetluse osapool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles