IT-investeeringute ümbermõtestamine – kas roheline on uus must? (1)

Margus Danil
, Telia Eesti suurklientide müügiosakonna juht
Copy
Margus Danil
Margus Danil Foto: Erakogu/Telia

IT-süsteemidesse investeerides tuleks peale kapitali- ja käitluskulude arvestada ka pikaajalisi mõjusid, nagu säästlikkus ja energiatõhusus, mis aitavad täita ettevõtte kestlikkuse eesmärke, kirjutab Telia Eesti suurklientide müügiosakonna juht Margus Danil.

IT-taristu valdkond on pidevas muutumises ning nutikas otsustaja teab, et investeering tähendab rohkemat kui ainult ridade summa ettevõtte bilansis. Kogu omamiskulu ja investeeringu tasuvus on tuttavad terminid, kuid nende sügavus ja tegelik tähendus jääb tihti tähelepanuta. Omamiskulu pole pelgalt seadmetega otseselt seotud kulude vaade. See peaks olema pigem terviklik vaade kuludele. Tasuvust võiks seevastu mõtestada kui lõpptulemust – kas tehtud investeering õitseb või hoopis närtsib. Nendest mõistetest täielik arusaamine annab tervikliku ülevaate investeeringu elutsüklist.

Kestlikkus ei ole enam lihtsalt moesõna. Tänapäeval on sellest saanud nutikalt tehtud investeeringu tugisammas. IT-seadmete madalam energiatarve ja väiksem süsinikuheide peaks olema kooskõlas ettevõtte pikaajaliste plaanidega mõistlikult investeerida. IT-taristu, mis kulutab vähem energiat ja on toodetud väiksema CO2-jalajäljega, vähendab mitte ainult meie planeedi koormust, vaid ka ettevõtte arveid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles