Eksperdid selgitavad: kuidas krüptovarasse investeerides kaitsta end pettuste eest

PM Majandus
Copy
Krüptovara bitcoin. Pilt on illustratiivne.
Krüptovara bitcoin. Pilt on illustratiivne. Foto: Aloisio Mauricio / ZUMA Press / Scanpix

Tihtilugu arvatakse, et krüptoinvestori kõige olulisem oskus on võime tunda ära hea kasvupotentsiaaliga krüptovarasid ning teha õigeaegseid kauplemistehinguid. Viimased aastad on aga näidanud, et sellest olulisemgi on oskus valida platvormi, mida kasutades oma investeeringust üleöö ilma ei jää.

Krüptomaailm pakub küll suurt potentsiaali kiireks kasvuks, kuid sellega kaasnevad ka riskid. Pettused, häkkimised ja ebapiisavad turvameetmed on selles sektoris levinud, mistõttu on oluline teha hoolikat taustauuringut ja valida usaldusväärsed platvormid.

Erinevalt traditsioonilistest investeerimisplatvormidest, mida reguleerivad ranged seadused ja järelevalveorganid, seisavad krüptovaluutade platvormid silmitsi keerukama usaldusväärsuse küsimusega. Krüptoturgude Metsik Lääs, mida iseloomustab kõrge volatiilsus, regulatiivne ebakindlus ning tehnoloogilised riskid, loob olukorra, kus investorid peavad olema ettevaatlikud.

Politsei: paljud ohvrid ei pöördu meie poole

PPA registreeris 2023. aastal kokku 305 investeerimispettuse juhtumit kogusummas ligi viis miljonit eurot. Põhja prefektuuri küber- ja majanduskuritegude talituse juhi Hannes Keldi sõnul organiseerivad pettusi kuritegelikud ühendused ning ohvriks langevad igas vanuses inimesed: «Nende hulgas on nii edukaid kui ka varem investeerimisega kokku puutunuid. Ohvreid on kindlasti veelgi rohkem, kuna väga paljud politseisse ei pöördu. Küll aga julgustan seda tegema, sest igasugune info on abiks kuritegevuse vastu võitlemisel.»

«Enamikel juhtudel suunatakse ohvreid võltsitud investeerimise ja kauplemise platvormile, mis näeb väga usaldusväärne välja ning tehingute ajal kuvatakse ka hüppeliselt kasvanud kasumit. Tegelikkuses on see kõik võltsitud, raha seal platvormil ei ole ning ka sinna investeeritud summad on liigutatud kurjategijate kätte,» kirjeldas Kelt.

Krüptovahendusplatvormi Change'i kaasasutaja ja tootejuhi Gustav Libliku sõnul on petuskeemid krüptos muutunud üha osavamaks. «Tihtipeale matkitakse turvalisi veebiplatvorme, luues pealtnäha identseid veebilehti, mis erinevad originaalist vaid pisidetailides, nagu üksikute tähtede muudatused veebiaadressis – erinevused, mis esmapilgul võivad jääda märkamatuks. Isegi Google aktsepteerib nende lehtede sponsoreeritud reklaame. Nii võib juhtuda, et klikid sponsoreeritud reklaamil, mis tundub usaldusväärne, kuid tegelikult on petuskeemi leht,» hoiatas Liblik.

Kindlasti ei tohiks kergel käel jagada ka oma kontaktandmeid, sest nende kaudu võidakse manipuleerida kaugjuurdepääs nutiseadmele, survestades investeerima või laenu võtma. Pettused hõlmavad ka skeeme, mis lubavad kaotatud raha tagastust, kuid lõppevad täiendava rahakaotusega.

Kuidas siis tagada krüptovarade turvalisus?

2022. aastal kukkus kokku krüptobörs FTX, olles sel ajal üks maailma suurematest krüptoplatvormidest. FTXi maine oli laitmatu ning selle juht sage külaline kõrgemate võimukandjate juures Washingtonis. 2022. aasta novembris lõpetas FTX üleöö väljamaksete tegemise ning teavitas kliente, et raha väljamaksete tegemiseks ei ole. FTXi krahh oli märkimisväärne eelkõige seetõttu, et särava maine taustal hoidsid seal oma krüptovarasid ka pikaaegse krüpto kogemusega kauplejad ja fondid, kes tavaolukorras on väga hea ninaga kahtlaste operatsioonide äratundmisel.

Suurim õppetund mainitud olukorrast on «usalda, aga kontrolli». FTXi järel ei piisa enam teenusepakkuja lubadusest, et varad on korrektselt hoitud. Ei piisa ka sellest, kui teenusepakkuja näitab oma veebilehel, kui palju krüptovarasid neil eri rahakottides kokku on. Sellisel juhul on puudu teine oluline osa – ülevaade teenusepakkuja kohustustest klientide ees.

«Et krüptoplatvormi kasutajana rahulikuma südamega magada, tuleks kindlasti valida teenusepakkuja, kes läbib iga-aastaseid auditeid. Auditite eesmärk on heita valgust ettevõtte tegevusele, tuvastades protsessis potentsiaalsed riskid ja ohukohad. Selle käigus vaatab audiitor kolmanda osalisena üle ka klientide krüptovarade ja ettevõtte kohustuste suhte ning kinnitab, et krüptoplatvorm käib klientide varadega nõuetekohaselt ringi,» rääkis Liblik.

Kui FTX oleks läbinud iga-aastaseid auditeid, siis oleksid probleemid tulnud välja palju varem. Et audit oleks ka tõsiselt võetav, tuleks jälgida, et selle on teinud mõni suurem ja tuntum auditifirma. Euroopas tegutsevatest krüptoplatvormidest on auditeeritud mõned üksikud, nagu näiteks Eesti kohalik platvorm Change (Grant Thornton), Coinbase (Deloitte) ja Bitpanda (KPMG).

Kontroll teenusepakkuja tegevuse üle

Uue korteri ostjale lisab olulist kindlustunnet teadmine, et ehitaja tööd kontrollis ehitusjärelevalve, mille eesmärgiks on kindlustada ning tagada ehitustööde kulg vastavalt projektile ja ehituslikele normidele. Nii nagu korteriostjale, on ka krüptoplatvormi kasutajale oluline teada, et teenusepakkuja allub mõne riikliku järelevalveasutuse kontrollile.

See annab kindlustunde, et krüptoplatvorm järgib oma tegemistes kehtivaid seadusi ega riku rahapesu ega terrorismi rahastamise reegleid, mille rikkumine võib ettevõtte üleöö sulgeda. Ideaalis tuleks valida platvorm, mis on ka kohalikul turul reguleeritud – see annab suurima kindlustunde. Eestis on kohalik tegevusluba näiteks sellistel ettevõtetel nagu Coinmetro ja Change.

Teenustasu peab analüüsima

Kui oled veendunud, et teenusepakkuja on iga aasta auditeeritud ning kohalik tegevusluba on kehtiv, siis järgmine oluline teema on teenustasud. Teenustasud võivad platvormiti varieeruda võrdlemisi palju. Reeglina on niimoodi, et kõige kallim platvorm ongi liiga kallis: see tähendab, et kõrge hinnastus ei õigusta reeglina saadud teenuse kvaliteeti. Samamoodi on kõige odavam platvorm liialt odav – see tähendab, et ilmselt hoiab teenusepakkuja kusagilt mujalt kokku kulusid, mis küll kliendile välja ei paista, aga pole tema parimates huvides. Näiteks Binance'i platvorm küll pakub soodsaid teenustasusid, kuid on nüüd seotud ajaloo ühe suurima rahapesu juhtumiga ning seadnud seeläbi ohtu ka klientidele kuuluva vara.

Nad on süüd ka tunnistanud ja kohtuotsust ootamas. Selle valguses on ilmselt mõistlik leida kesktee – teenusepakkuja, kes pole ei kõige odavam ega ka kõige kallim.

Funktsionaalsused ja kohalik tugi

Kuna mitmed krüptoplatvormid on olnud turul juba aastaid, siis on kujunenud välja ka teatavad normid funktsionaalsuste asjus. Igalt tõsiseltvõetavalt platvormilt võiks eeldada, et valikus on vähemasti sadakond krüptovara, saadaval on nii euro kui krüpto sisse- ja väljakandmise võimalused ning platvormile saab ligi nii telefoni kui ka veebilehitseja kaudu.

Et maksed liiguksid kiiresti ning oleks kindlus varade turvalisuse suhtes, on alati hea, kui teenusepakkuja teeb koostööd kohaliku pangaga. Lisaks on suur pluss, kui platvorm ja klienditugi on saadaval kohalikus keeles, mis pakub samuti usaldusväärsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles