Rahandusministeerium: sel aastal majanduskasvu oodata ei ole

BNS
Copy
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Toomas Huik, Postimees

Rahandusministeeriumi kevadine majandus- ja rahandusprognoos näitab, et eelmise aasta teises pooles olid tagasilöögid välisnõudluses oodatust suuremad ja loodetud pööret majanduse taastumiseks veel ei toimunud – selleks aastaks ootab rahandusministeerium kokkuvõttes nullkasvu.

Siiski on ministeeriumi hinnangul viimasel paaril aastal Eesti majanduse arengut takerdanud tegurid taandumas – hinnakasv taltub, palgakasv jätkub, intressid hakkavad ajapikku alanema ja suurt tööpuudust ei näe. Suur eelarvepuudujääk on aidanud inimestel ja ettevõtetel langusaastaid paremini üle elada, kuid järgnevatel aastatel peab riik pingutama, et peatada riigivõla kiire kasv, teatas rahandusministeerium.

Eelmisel aastal vähenes kaubavahetus terves maailmas. Maailmas tingisid seda kahanemist Hiina majanduse jahtumine ja geopoliitilised pinged. Arenenud riikides ja Euroopas lisandus inflatsiooni ohjamiseks ette võetud kiire intressitõus ning energiakriisi järelmõjudes ka kapitali- ja energiamahukate tegevusalade majandustegevuse halvenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles