Graafik Euroala inflatsioon aeglustus oodatust enam, kaua keskpangad laenuandjaid veel nuumavad?

Erkki Erilaid
Copy
Kolmapäeval avaldas Eurostat euroala esmased inflatsiooninumbrid. Kui keskmiselt aeglustus inflatsioon märtsis aastavõrdluses 2,4 protsendile, siis Eestis oli hinnatõus 4,1 protsenti.
Kolmapäeval avaldas Eurostat euroala esmased inflatsiooninumbrid. Kui keskmiselt aeglustus inflatsioon märtsis aastavõrdluses 2,4 protsendile, siis Eestis oli hinnatõus 4,1 protsenti. Foto: Sander Ilvest

Kuna euroalal jäi märtsis tarbijahindade tõus prognoosidest väiksemaks,  loodavad mõned eksperdid, et Euroopa Keskpank (EKP) alustab baasintresside langetamist juba aprillis. Suurem osa analüütikutest on siiski veendunud, et leevendus tuleb alles juunis.

Kui Reutersi küsitletud analüütikud prognoosisid, et euroala hinnatõus ulatub märtsis sarnaselt veebruariga 2,6 protsendini, siis Eurostati kiirhinnangu järgi oli see vaid 2,4 protsenti. Ka alusinflatsioon ehk indeks, millest on välja arvatud toit, alkohol, tubakas ja energia, langes 3,1 protsendilt 2,9 protsendile, jäädes samuti alla ootuste. Samas teenuste inflatsioon, mida EKP samuti pingsalt jälgib, jäi aga viiendat kuud järjest 4 protsendi tasemele, mis viitab palgakasvu jätkuvale survele.

Seetõttu eeldab enamik analüütikuid, et esimene EKP intressikärbe tehakse juunis. Samas on eksperte, kelle hinnangul ei pruugi eurotsooni inflatsioon küll aeglustuda nii kiiresti kui eelmisel aastal, kuid see ei tohiks heidutada Euroopa Keskpanka järgimast Šveitsi keskpanga eeskuju intressimäärade langetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles