Luminor: Eestit on tabanud taas väga suur hinnatõus (1)

PM Majandus
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Hinnatõusu taga on veidi kasvanud kütuse hinnad, aga hinnanguliselt lähevad kallimaks ka teenused ja osa kaupu osaliselt kõrgema käibemaksu samm-sammult rakendamise pärast, kirjutab Luminori peaökonomist Lenno Uusküla.

Hinnad jätkasid kasvamist. Eesti ühtlustatud tarbijahinna indeks kasvas 0,44 protsendi võrra ning kui sesoonseid kõikumisi arvestada siis 0,4 protsendi võrra, teatas statistikaamet täna avaldatud kiirhinnangus.

Kaupmehed püüavad kliente jätkuvalt soodushindadega, mistõttu on võimalik paindlikult tarbides ja odavamaid kaupu ostes märkimisväärselt kokku hoida. Samas hinnaindeksis see ei kajastu, sest seal jälgitakse konkreetse ostukorvi hinna arenguid.

Aastavõrdluses oli kasv 4,1 protsenti, mis jaguneb kahe poolaasta peale võrdselt. Kui esimese poole aasta hinnataset kergitas peamiselt energiatoetusmeetmete lõpp, siis teise poolaasta hinnatõusu taga on käibemaksu tõus.

Väga suur hinnatõus

Tegemist on järjekordselt väga suure hinnatõusuga kuises võrdluses ning halva uudisega nii Eesti ettevõtetele kui ka tarbijatele. Kasvavad hinnad söövad ära palgatõusu mõju ostujõule, mistõttu ei kasva ka müüginumbrid.

Eesti hinnatõus on terves Euroopas üks suurematest. See mõjub jätkuvalt negatiivselt Eesti majanduse hinnakonkurentsivõimele, mis on niigi palju kannatada saanud, sest hinnatase on võrreldes koroona-eelse tasemega märgatavalt rohkem tõusnud kui Euroopas keskmiselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles