Operaili müük Soomes: Eesti väärtuspoliitika muutis Soome ettevõtte rahamasinaks (1)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti riigile kuuluva Operaili Soome äri jäi üürikeseks, kuna riik otsustas väärtuspoliitika tõttu lõpetada riigiettevõtetel igasugune koostöö Venemaaga.
Eesti riigile kuuluva Operaili Soome äri jäi üürikeseks, kuna riik otsustas väärtuspoliitika tõttu lõpetada riigiettevõtetel igasugune koostöö Venemaaga. Foto: Marianne Loorents

Möödunud aasta alguses müüs Operail oma Soome äri Helisingi börsil noteeritud logistikaettevõttele Nurminen Logistics Group, mille juhid ei tee tagantjärele saladust, et tegid sellega suurepärase tehingu ning muutsid ostu tõeliseks rahalaevaks.

Eesti riigile kuuluv Operail alustas Soomes tegevust 2020. aasta lõpus, kuid paraku jäi Operail Finlandi tegevus Soomes üürikeseks. Juba pool aastat hiljem, 2021. aasta mais, otsustas Eesti riik Operaili omanikuna alustada Soomest väljumist. Põhjuseks toodi, et Eesti riigi jaoks ei ole strateegiliselt vajalik tegeleda äriga muudes riikides. Esilagu plaanis riik maha müüa 51 protsenti Soome ärist, kuid lahvatanud Ukraina sõda muutis olukorda ja seetõttu otsustati Soomest täielikult lahkuda. Aastatel 2022–2023 majandus- ja taristuministri ametikohal töötanud Riina Sikkut kinnitas ka Vikerraadiole antud usutluses, et tegemist oli eelkõige väärtusotsusega ja kõikidele riigiettevõttele andis selge suunis lõpetada igasugune idasuunaline tegevus.

Operaili toonane juht Raul Toomsalu ei teinud aasta tagasi saladust, et ettevõtte müük Soomes polnud kergete killast. «Me ei olnud vahepeal kindlad, kas üldse õnnestub ettevõte müüa või peame ettevõtte tegevuse lõpetama ja varad maha müüma, siis lõpuks õnnestus siiski parem stsenaarium. Müügihind katab kõik kohustused,» ütles ta müügiprotsessi kokku võttes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles