Liit: magustatud joogi seaduse eelnõu on igas mõttes puudulik (1)

BNS
Copy
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Sander Ilvest

Toidutööstuse Liit tutvustas riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil magustatud joogi seaduse eelnõule tellitud õiguslikku analüüsi, mis viitab väga tõsistele juriidilistele puudujääkidele ja mille järeldus on ühene – maksu kehtestamine oleks õigustatud vaid juhul, kui tootjad keelduksid vabatahtlikult jookide suhkrusisaldust vähendamast.

Sotsiaalministeeriumi väljatöötatud magustatud joogi maksu seaduse eesmärk on «jookides sisalduva suhkru koguse ja magusainete kasutamise vähendamine, et toetada elanikkonna tasakaalustatud toitumist.»

Õigusliku analüüsi koostanud advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Allar Jõks selgitas, et riigi tasandil regulatiivne sekkumine on lubatav üksnes juhul, kui probleemi ei ole võimalik muude vahenditega lahendada. «Eelnõu seletuskirja kohaselt aitab maks kaasa sellele, et tootjad vähendavad suhkrusisaldust toodetes. Järelikult võib maksu kehtestamine olla vajalik meede ainult juhul, kui tootjad keelduvad vabatahtlikult toodetes suhkrusisaldust vähendama.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles