Kas fondidesse investeerimine ikka tagab portfelli hajutatuse? (1)

PM Majandus
Copy
Bitcoin'i börsil kaubeldava fondi Grayscale Bitcoin Trust ETFi reklaam New Yorgi börsi fassaadil.
Bitcoin'i börsil kaubeldava fondi Grayscale Bitcoin Trust ETFi reklaam New Yorgi börsi fassaadil. Foto: Edna Leshowitz / ZUMA Press Wire / Scanpix

Lisaks üksikaktsiatele pakuvad investoritele palju huvi ka ETFid ehk börsil kaubeldavad investeerimisfondid, mis koondavad enda alla erinevaid väärtpabereid või aktsiaid. Kuid ETFidesse investeerimine ei tähenda automaatselt hajutatud portfelli ja maandatud riske.

ETFid (ingl exchange-traded fund) on olemuselt investeerimisfondid, mille peamine eesmärk on järgida võimalikult täpselt fondi alusvara hinnaliikumist. «Alusvara näitab, kuhu fond investeerib ning erinevaid võimalusi selleks on väga palju, näiteks regionaalsed aktsiaindeksid, teatud sektorid või kindlad toorained,» selgitas Luminori privaatpanganduse varahaldur Kalle Kose. Ta lisas, et sobiva ETFi valik sõltub suuresti investori plaanidest ja eesmärkidest ning riskitaluvusest.

Aktiivselt juhitud fondide ja ETFide erinevus seisneb selles, kui aktiivsete fondide puhul on fondijuhi eesmärk võrdlusindeksi tootlust ületada, siis ETFi puhul ei soovita seda tootlust ületada, vaid järgida. Mida täpsemalt see õnnestub, seda parem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles