Uuring: varasem kokkupuude inflatsiooniga paneb meid kiiremini tarbima

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Uuringust selgus, et 1 protsendipunkti võrra kiirem kogetud hinnatõus kaasa 1,4 protsendi suuruse kvartaalse reaaltarbimise kasvu.
Uuringust selgus, et 1 protsendipunkti võrra kiirem kogetud hinnatõus kaasa 1,4 protsendi suuruse kvartaalse reaaltarbimise kasvu. Foto: IMAGO/Guido Schiefer/Scanpix

Eesti Panga Toimetistes ilmus uuring, mille kohaselt on inimeste majanduskäitumises varem kogetu olulise tähtsusega. Inimesed, kes on kogenud inflatsiooni, ootavad hinnatõusu jätkumist ja teevad seetõttu oma ostuotsused varem ära.

Uuringus, mille lisaks Eesti Panga majandusuurijale Merike Kukele koostasid majandusteadlased Jan Toczynski ja Christoph Basten, vaadeldi, kuidas isiklik kokkupuude inflatsiooniga kujundab kodumajapidamiste finantsvalikuid.

Selgus, et kui inimesed ootavad hindade tõusu, teevad nad plaanis olnud ostud pigem ära enne hindade tõusu, st toovad tarbimise varasemaks. Mitmed uurimused on ka varem näidanud, et kui inimesed tunnetavad hindade tõusu, ootavad nad ka lähitulevikus hinnatõusu jätkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles