Aprillist saab pensionilisa. Töötavad pensionärid peavad aga arvestama ühe olulise nüansiga (6)

PM Majandus
Copy
Pensionär.
Pensionär. Foto: Tiago Muraro/ Unsplash

Alates 1. aprillist 2024 tõuseb pension seoses indekseerimisega. See võib mõjutada töötavate pensionäride maksuvaba tulu suurust. Sellega seoses peaksid töötavad pensionärid üle vaatama oma maksuvaba tulu kasutuse, teavitab sotsiaalkindlustusamet.

Sotsiaalkindlustusameti pensionivaldkonna juhi Agne Kiviselja sõnul arvestatakse 1. aprillist vanaduspensioniealise inimese (64 aastat ja 9 kuud) pensionilt maksuvaba tulu 776 euro ulatuses. «Kui inimese pension on alla 776 euro, saab maksuvaba tulu jääki kasutada muudelt tuludelt, näiteks töötasult. Indekseerimise tulemusel aga pensionid suurenevad ning võib tekkida olukord, kus töötasult kasutatav maksuvaba tulu summa väheneb,» selgitab Kiviselg.

Näide: Kui vanaduspensionieas inimese pension tõuseb 1. aprillist 500 eurolt 600 eurole, siis senise 276 euro asemel on tema maksuvaba tulu jääk nüüd 176 eurot (776 – 600 = 176). Töötava pensionäri jaoks tähendab see vajadust oma maksuvaba tulu kasutust töötasult üle vaadata, et vältida hilisemat üleliigse tulu tagastamist tuludeklaratsiooni alusel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles