ETTEVAATUST Kurjategijad saadavad Telia nimel uusi petukirju

PM Majandus
Copy
Telia nimel saadetud petukiri näeb esmapilgul ehtne välja.
Telia nimel saadetud petukiri näeb esmapilgul ehtne välja. Foto: Telia

Viimastel päevadel on sagenenud juhtumid, kus petturid kasutavad Telia nime ja sümboolikat klientidele saadetavates õngitsuskirjades. Petturite eesmärk on korjata inimeste kasutajaandmeid ning võimalik, et seejärel püüda ligi saada kasutaja pangakontole.

Telia turvaintsidentide spetsialisti Aare Kirna sõnul püütakse õngitsuskirjadega jätta muljet, justkui oleks kirja saatjaks Telia, kuigi saatja aadress reedab, et kiri tuleb tundmatult e-aadressilt.

Kirjas väidetakse, et kliendi pank on lükanud tagasi Telia arvete tasumiseks loodud otsekorralduse ning olukorra normaliseerimiseks meelitatakse kirja saajat klikkima kahtlasel lingil.

Telia tuletab meelde, et nemad sellisel kujul oma klientidele meeldetuletusi ei saada.

Petu- ehk õngitsuskirjadele on iseloomulikud need tunnused:

  • Kirja saatja e-posti või küsitluse aadress ei tundu loogiline. Üldjuhul saabuvad õngitsuskirjad e-posti aadressidelt, mis ei ühti selle teenusepakkuja või riigiasutuse ametliku e-aadressiga, kelle nime alt on kiri justkui saadetud.
  • Vigane grammatika. Õngitsuskirju iseloomustab sageli vigane grammatika: kirja- ja stiilivead, ebaloogilised laused.
  • Palutakse saata, sisestada või kontrollimiseks jagada oma pangaparoole, pangakaardi andmeid, PIN-koode või muid isiklikke andmeid. Ükski teenusepakkuja või riigiasutus, olgu see pank, mobiilifirma, kullerfirma või politsei, ei palu jagada krediitkaardi andmeid, pangaparoole, PIN-koode jne. Samuti ei soovita ükski teenusepakkuja alla laadida oma arvutisse uut tarkvara ega palu juurdepääsu (nt kaughaldustarkvara abil) sinu arvutile.
  • Kirjale või rahuloluküsitlusele palutakse lühikese aja jooksul reageerida. Tavapäraselt kasutavad petturid ajasurvet, mille eesmärk on inimese tähelepanu hajutada. Surve tekitamiseks kasutatakse tähtaegse vastamise nõuet, mille ületamisel on väidetavalt oht millestki ilma jääda või siis on pakutav hüve kohe-kohe aegumas.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles