Alexela toob turule tasuta elektrijuhtimise katseprojekti Tark Elekter

PM Majandus
Copy
Alexela Targa Elektri teenus.
Alexela Targa Elektri teenus. Foto: Alexela

Energiaettevõte Alexela tõi turule elektri tootmist, tarbimist, salvestamist ja müümist juhtiva teenuse, mis on kõigile Alexela elektri väiketootjatele (kuni 50kW) tasuta.

Teenus võimaldab võita nii aega kui raha, tehes kliendi eest nutikaid otsuseid tarbimisharjumuste, börsihinna ning salvestusmahu pealt. Teenus toetab rohelisemale elektritootmisele üleminekut ning aitab tasandada hinnahüppeid.

Praegu testimisfaasis Alexela äpist juhitav ja jälgitav teenus teeb kõike ise: otsustab tootmis- ja tarbimismustrite järgi, millal elektrit toota, salvestada, oma tarbeks tallel hoida või kõrge hinna kasumlikkuse tõttu võrku müüa. Kui kliendil on plaanis oma tavapärast elektritarbimist muuta, siis on võimalik virtuaalse jaama automaatne otsustusõigus endale sobivaks ajaperioodiks peatada. Muul ajal jälgib teenus ise nii börsihindu, salvestusmahtu kui ilmaennustust, klient võib õhtul magama minna ja eeldada, et öistel odava hinnaga tundidel laetakse täis nii autoaku kui saab kuumaks soojaveeboiler.

«Kuna elektri tootmise, tarbimise ja salvestamise seadmed ei ole üldjuhul võimelised iseseisvalt ja omavahel koostöös börsihinna kõikumistest lähtuvat terviklikku optimeerimisülesannet täitma, siis nõuab seadmepargi plusspoolel majandamine entusiasmi ja kahjuks ka isiklikku aega,» märkis Alexela juhatuse esimees Marti Hääl.

«Me teame kõik, et sel ajal, kui päike paistab ja kodune elektritootmise võimekus on suurim, on elektri börsihind odav. Targa Elektri teenus aitab selle ebakõla kliendi kasuks pöörata – akud ja autod saavad laetud, tarbijad on maksimaalselt töös ning kui ikka jääb elektrit üle ja selle võrku müümine on kahjumlik, paneb süsteem ise selle seisma,» selgitas Hääl. «Laiem eesmärk on suurema kasutajaskonna puhul saavutatava paindlikkusega tasandada ära turu hinnahüppeid, mis on ettenähtavas tulevikus mitte ainult rahasäästu, vaid ka energiajulgeoleku küsimus,» lisas ta.

«Elektriturul on alati häda – me kas toodame rohkem, näiteks tuulise ja päikeselise ilmaga või teine äärmus, et elektrit on puudu,» rääkis TalTechi energiamajanduse ekspert PhD Hannes Agabus. «Tänapäeval peab olema hea ennustaja või kõrge riskivalmidusega. Seda vastutust ei saa panna väikesele kodutootjale ja -tarbijale. Liigume turu poole, kus paindlikkuse aspekt üha suureneb ja võimsuskomponent on kullahinnaga. Kui paindlikku võimsust ei ole, siis ei saa hinnad alla tulla,» lisas ta.

Teenus on mõeldud nii eraisikutele, korteriühistutele kui ettevõtjatele, see on tarbimiskoha põhine ning liitumise eelduseks on elektri tootmise, tarbimise, salvestamise ja võrgulepingu olemasolu. Kõigile kuni 50kW tootvatele klientidele on teenus tasuta kättesaadav. Alexela ootab teenust testima ka ettevõtteid ja ühistuid, et peatselt pakkuda veelgi suurema funktsionaalsusega täislahendust. Mida rohkem elektri väike- ja suurtootjaid teenusega liitub, seda väiksem on Eesti vajadus juhitavate tootmisvõimsuste järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles