Notar selgitab, kuidas ära hoida kahjulikke kinnisvaratehinguid

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
Notaris
Notaris Foto: Wasaphol Premprim / Shutterstock

Kindlasti on nii mõnigi kinnisvara ostu planeeriv inimene mõelnud, et miks peab kinnisvaratehingut tõestama just notariaalselt ja mida ta notarile makstava tasu eest saab. Teemat selgitab lähemalt Notarite Koja aseesimees ja Tallinna notar Priidu Pärna.

Mitmed üleeuroopalised uuringud kinnitavad, et Eestis on kinnisvara omandamise tehingukulud ehk notari tasud ja riigilõivud ühed madalaimad kogu maailmas. Maailmapanga viimati 2020. aastal avaldatud raporti Doing Business kohaselt on Eesti kinnisvaratehingute lihtsuse ja madalate tehingukulude poolest maailmas kuues riik.

Notariaalset tõestamist nõuab Pärna sõnul seadus kinnisvara ostmisel, müümisel, kinkimisel, vahetamisel, pantimisel, servituutide seadmisel. «Tehingu notariaalne tõestamine teenib kahte eesmärki. Esiteks peab see tagama kinnisvarakäibe usaldusväärsuse ja isikute õiguse kaitse. Nii täidab notar temale seadusega pandud ülesandeid, sealhulgas aidates tehinguosalistel ennetada kohtuvaidlusi. Kohtupidamine on kallis, mis tähendab muuhulgas kulu maksumaksjale. Notariaalse toimingu kulu kannavad aga üksnes tehingu osapooled, mis ongi õiglane. Piltlikult öeldes on notar nagu vahekohtunik, kes jälgib, et pooled mängivad kõigi reeglite järgi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles