Circle K: nafta hinda mõjutab globaalse nõudluse kasv

Copy
Nafta puurtorn Texases.
Nafta puurtorn Texases. Foto: Angus Mordant

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul avaldavad nafta hinnale mõju geopoliitilised konfliktid Ukrainas ja Lähis-Idas ning prognoos, et globaalne naftatoodete nõudlus ületab pakkumist.

«Nädala jooksul on toornafta hind maailmaturul liikunud vahemikus 85–87 dollarit barreli kohta. Viimase kahe nädala jooksul on mootoribensiini sisseostuhind koos valuutakursi muutusega tõusnud ligi 10 protsenti ja diislikütuse hind üle 2 protsendi. Erinevate analüüsimajade hinnangutel on tõenäoline, et bensiini hinnatõus maailmaturul lähtuvalt hooajalisest nõudluse kasvust lähiajal pigem jätkub, diislikütuse osas prognoositakse pigem stabiilsemat taset,» märkis Sassi pressiteates.

Maailmaturu nafta hinda tõstab Sassi sõnul see, et globaalne naftatoodete pakkumine on väiksem kui nõudlus. «Viimase Ühendriikide energiainfo administratsiooni (Energy Information Administration, EIA) prognoosi järgi kasvab 2024. aastal nõudlus naftatoodete järele 102,43 miljoni barrelini päevas, samas toodangumahu prognoos on käesolevaks aastaks 102,16 miljonit barrelit päevas,» tõi ta välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles