Ekspert selgitab: miks on kevadine autopesu oluline

Tarbija24
Copy
Autopesu
Autopesu Foto: Elmo Siig / Sakala

Amservi järelteeninduse juht Ahti Aasla selgitab, miks on kevadine autopesu oluline.

Pärast pikka talve on korralik autopesu oluline, kuna erinevad soolad ja kemikaalid, mida talvel teedel kasutatakse, jätavad oma jälje ka sõidukitele. «Auto pinnale ladestuvad sool ja pigi ning pidurite ja naastrehvide kulumisest tekib metalliosakeste kiht – kõik need koos võivad olla pindmise korrosiooni põhjusteks. Aja jooksul hakkab aga korrosioon tungima ka kere sisse. Võime kogemuse põhjal öelda, et praktiliselt igal autol on ka väikseid vigastusi värvkattes ning sellistes kohtades käivitub roostetamise protsess väga kiiresti. Seega tasuks kevadine autopesu teha põhjalikum, et roostet soodustavad tegurid oma autolt maha pesta,» räägib Aasala.

Keskmine autoomanik peseb oma autot vaid mõnel korral aastas. «Meie kliimas talvisel ajal on aga autopesu eriti oluline, sest regulaarne pesu aitab autol paremini säilida. Soovides oma sõiduvahendile veelgi paremat kaitset pakkuda, tasuks kasutada peale pesu kaitsevaha, mille abil ei jää soolad, pigi ja muud kemikaalid auto külge nii kergelt kinni ning auto püsib kauem puhtana ja seda on ka kergem puhastada,» selgitab Amservi järelteeninduse juht ja märgib, et kui pika talve jooksul pole autot kordagi pestud, siis võib olla auto pinnale tekkinud raskesti eemalduv mustusekiht. Puhtal autol on paremini võimalik märgata ka erinevaid kriimusid ning kahjustusi, mis talvel autole võivad olla tekkinud. 

Käsipesu või automaatpesu?

«Peale talve, kui teha suurem puhastus, soovitaks külastada käsipesulat – see tagab, et ka kõik raskesti ligipääsetavamad kohad saavad puhastatud ja talve jooksul tekkinud mustus ei jää kuhugi kogunema,» leiab Amservi järelteeninduse juht.

Samas automaatpesula sobib jällegi inimesele, kes on kiirema elutempoga. «Automaatpesulasse saab minna spontaanselt, ükskõik millisel kellaajal ja lihtsalt sisse sõita. Seega ei pea minekut ette planeerima ja oma päevast võetud veerand tunniga saab auto puhtaks,» räägib Aasala.

Auto korda ka seest

Peale talve on tihti autosse kogunenud ka palju niiskust ja mustust. «Kahjuks ei pea paljud autoomanikud korralikku salongipuhastust väga oluliseks, kuigi just talvisel perioodil tassime oma jalanõude ja välisriietega autosse väga palju mustust, mis omakorda imbub tekstiili ning korralikult puhastamata jätmisel võib sinna tekkida ka hallitus,» räägib Aasala.

«Igasugune auto jooksev hooldamine on seotud ühe eesmärgiga – ennetada probleeme, mis vajaksid remonditöid. Ka auto pesemine aitab autot kauem uuena hoida ning aitab tülikate parandustööde arvelt raha kokku säästa,» ütleb Amservi järelteeninduse juht teemat kokku võttes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles