Swedbank: euribori naasmist 0 protsendi juurde me siiski ilmselt ei näe

Copy
Enamiku Eesti kodulaenude baasintress kuue kuu euribor kukkus.
Enamiku Eesti kodulaenude baasintress kuue kuu euribor kukkus. Foto: Sander Ilvest

Prognoosid lubavad täna uskuda, et euroala inflatsioon on kontrolli all ja kuue kuu euribor, mis oktoobris jõudis viimaste aastate tippu, ehk 4,2 protsendi lähedale, jätkab langemist. Euribori naasmist 0 protsendi juurde me siiski ilmselt ei näe ja ei peakski nägema, kirjutab Swedbanki pensionifondide portfellihaldur Katrin Rahe.

Ühe täiesti tavalise keskpanga täiesti tavaline ülesanne on tagada stabiilse ostujõuga raha ja selle ringlemine. Sisuliselt tähendab see, et keskpank on pankade pank. Euroopa Keskpanga (EKP) rahapoliitika siht on hoida euroala aastast hinnatõusu 2 protsendi lähistel. See töö ei ole kergete killast – juhitakse tahavaatepeegli abil ja ette vaadatakse läbi prognooside märtsis, juunis, septembris ja detsembris.

Kui oodatav inflatsioon sihitud 2 protsendi juurest tõusma hakkab, teeb keskpank hinnakasvu ohjeldamiseks raha pankadele vähem kättesaadavaks, tõstes keskpangast raha laenamise hinda ehk baasintressimäärasid. Vastupidi loomulikult ka. Toimiva rahasüsteemi korral liigub baasintressimäärade tõstmise või langetamise mõju doominoefektina pankadest edasi reaalmajandusse koguni kuni 18 kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles