Päevatoimetaja:
Sander Silm

Loomaliha poehinnast saab põllumees alla veerandi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Adele Pao
Copy
Lihaveised
Lihaveised Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Sel ajal, kui sealiha kokkuostuhind on aastate lõikes püsinud Eurooa Liidu keskmisel tasemel, siis veiseliha kokkuostuhind on üks madalamaid Euroopas, mullu moodustasid veiseliha keskmisest poehinnast kulutused toorainele 23 protsenti.

Veiseliha jaehinnast moodustas tööstuse ja kaubanduse marginaal 60 protsenti, 17 protsenti oli käibemaksu osa, kinnitub Eesti konjunktuuriinstituut. Tööstuse ja kaubanduse marginaali osa on hoogsalt tõusnud 2007. aastast alates.

Veiseliha jaehind oli eelmisel aastal 2006. aastaga võrreldes tõusnud 63 protsenti. Kulutused toorainele on selle ajaga kasvanud ainult 20 protsenti.

Eestlaste lemmiku, sealiha tootmine on aastatega püsinud stabiilne. Tootja sai sealiha poehinnast keskmiselt 32 protsenti, tööstus ja kaubandus said endale keskmiselt 52 protsenti.

Hakkliha puhul, millest poole moodustas veise ning teise poole seahakkliha, said tootjad mullu endale 51, 6 protsenti, tööstus ja kaubandus 31,7 protsenti ja käibemaks moodustas poehinnast 16,7 protsenti.

Eesti lihaturg, kui Euroopa Liidu üks osa on suurel määral sõltuvuses Euroopas ja ka maailmas valitsevatest hinnatrendidest ning majanduse arengutest. Eestis on liha tootjahinna tase teiste Euroopa Liidu riikidega võredes üsna kõikuv.

Märksõnad

Tagasi üles