Uuest nädalast saab võtta kõvasti suuremat kodulaenu

Jonna Pechter
, Bigbanki Eesti äriüksuse juht
Copy
Jonna Pechter
Jonna Pechter Foto: Tairo Lutter

Aprillist tasub kodulaenuavaldusega panka tulla neil, kel kinnisvara pidev hinnatõus on koduostu seni kättesaamatuks muutnud, sest sissetulekult arvutatavast maksimaalsest laenusummast ei ole lihtsalt piisanud soovitud kodu ostuhinna tasumiseks. Kodulaenude regulatsiooni muutmine Eesti Panga poolt tähendab, et ühe keskmise ca 1700-eurose sissetulekuga inimese maksimaalne kodulaenulimiit kasvab aprillis tervelt ca 21 000 euro võrra.

Ausõna – tegu ei ole aprillinaljaga! Mis sest, et just 1. aprillist hakkab kehtima Eesti Panga presidendi määrus, mis kehtestab laenumaksete ja sissetuleku suhtarvu piirmäära arvutamise uue korra. Pangad ei pea enam kodulaenu kliendi maksevõime arvutamisel n-ö «stressitestiks» tegelikule intressimäärale lisama kaks protsenti võimaliku euribori tõusuga arvestamiseks, kui koguintress läheks seeläbi üle kuue protsendi.

Bigbank tervitab tehtavat muudatust, sest tõepoolest on praeguses majandusolukorras vähetõenäoline, et euribor võiks tõusta veel kahe protsendi võrra. Korra muutumise praktilist mõju saab uurida ühe keskmise tallinlase näitel. Statistikaameti andmeil oli 2023. aasta viimases kvartalis Tallinnas keskmine brutokuupalk ca 2200 eurot, mis palgakalkulaatori järgi teeb netopalgaks ca 1700 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles