Kommunistlik Kuuba on kokkuvarisemise äärel (3)

Erkki Erilaid
Copy
Havanna tänavaturg 16. märtsil.
Havanna tänavaturg 16. märtsil. Foto: Ariel Ley

17. märtsil algasid Kuubal meeleavaldused, milliseid pole saareriigis juba aastakümneid nähtud. Kümned tuhanded inimesed protesteerivad kõige elementaarsema pärast – et neil oleks toitu ja piisavalt elektrit.

Kõige raevukamad meeleavaldused käivad riigi suuruselt teises linnas Santiagos, kuid ka teistes linnades protesteeritakse toidupuuduse ja elektrikatkestuste vastu. Inimesi arreteeritakse. Protestijad aga kutsuvad enda poolele nii korravalvureid kui sõjaväelasi, kelle elujärg pole sugugi parem.

Kuigi riigis läksid asjad kiiresti halvemaks juba pärast peamise toetaja, Nõukogude Liidu lagunemist, siis nüüd juba lõplikuna näiva paugu andis majandusele pandeemia. Turism, mis 2019. aastal moodustas 11 protsenti SKTst, ei ole Covid-19 pandeemiast täielikult taastunud. 2023. aastal külastas saart vaid 2 miljonit inimest, võrreldes 3,6 miljoniga 2019. aastal. Oma probleemidega silmitsi seisev Venezuela katkestas eelmisel aastal lisaks veel toornafta tarnimise saarele, mis tõi kaasa tõsise kütusepuuduse ja paaripäevased tanklajärjekorrad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles