Toidutootjad uuest maksumõttest: see on nõrgamõistuslik (6)

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
Sirje Potiseppa sõnul on Eesti elatustase 87 protsenti EL keskmisest, aga toiduainete hinnad on meil juba 108 protsenti EL keskmisest ning uus maks tõstaks veelgi hüppeliselt hindu.
Sirje Potiseppa sõnul on Eesti elatustase 87 protsenti EL keskmisest, aga toiduainete hinnad on meil juba 108 protsenti EL keskmisest ning uus maks tõstaks veelgi hüppeliselt hindu. Foto: Madis Veltman

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et toetab magustatud jookide maksustamist Eestis ja tegi ettepaneku maksustada ka magustatud piimajoogid ja naturaalsed mahlad. Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepa hinnangul on ettepanek nõrgamõistuslik ja ettevõtjad ei jaksa enam kuulata ametnike igapäevaseid rünnakuid toiduainetööstuse vastu.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) toetab magustatud jookide maksustamist Eestis ja tegi ettepaneku maksustada ka magustatud piimajoogid ja naturaalsed mahlad. Sealjuures soovitab WHO tõsta maksumäära sedavõrd, et toote hind tarbijale kallineks vähemalt 20 protsenti, et sellisel moel tagada maksustatud toodete tarbimise langus.

Eesti Toiduainetetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp ütles kommentaaris, et kreatiivsuse puuduses WHO-d ilmselgelt süüdistada ei saa. «Kuid maksundus on valdkond, mis mõjutab reaalseid ettevõtteid, reaalseid inimesi, reaalseid töökohti ja kus asjatundmatute eksperimentaalsete ideedega mängida ei tohiks,» rääkis ta. «Seda enam, et meil ei ole maailmast ainustki näidet, kus toidu ja jookide maksustamine oleks aidanud rahvastiku tervisenäitajaid parandada, seda nii ülekaalulisuse kui ka suutervise osas.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles