MAKS KA MAHLALE? WHO soovitab maksustada piimajoogid ja mahlad (3)

BNS
Copy
WHO soovib, et uued maksumäärad tõstaksid magustatud piimatoodete ja mahlade hinda vähemalt 20 protsenti.
WHO soovib, et uued maksumäärad tõstaksid magustatud piimatoodete ja mahlade hinda vähemalt 20 protsenti. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) toetab magustatud jookide maksustamist Eestis ja tegi ettepaneku maksustada ka magustatud piimajoogid ja naturaalsed mahlad. Sealjuures peaksid organisatsiooni ettepanekul toodete hinnad maksude tõttu tõusma vähemalt 20 protsenti.

WHO toetab magustatud jookide maksustamist, kuna see on üks kulutõhusamaid sekkumisi võitlusel ülekaalu, rasvumise ning toitumisega seotud krooniliste mittenakkushaigustega. «Toetame joogimaksu seaduse eelnõu, et vähendada kõrge suhkrusisaldusega magustatud jookide tarbimist, eriti nende peamiste tarbijate ehk laste hulgas. Soovitame magustatud jooke maksustada, kuna need ei ole meile eluliselt vajalikud ning neis on väga vähe vajalikke toitaineid,» edastas BNS WHO teadet.

Ühtlasi soovitab WHO kaaluda kõikide vabu suhkruid sisaldavate jookide maksustamist ehk soovitab maksustada ka magustatud piimajoogid ja 100 protsenti naturaalsed mahlad, kuna need sisaldavad vabu suhkruid ning nende liigtarbimine on seotud hambakaariese, kehakaalu kasvu, kõrgenenud riskiga haigestuda diabeeti, südameveresoonkonnahaigustesse ja mitmetesse pahaloomulistesse kasvajatesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles