Küberkurjategijad ei taltu: järjest enam kasutatakse kelmusteks tehisintellekti abi

Sander Silm
, majandusajakirjanik
Copy
2023. aastal kaotas Eestis keskmiselt 10 inimest iga nädal suurema või väiksema summa küberkelmidele.
2023. aastal kaotas Eestis keskmiselt 10 inimest iga nädal suurema või väiksema summa küberkelmidele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige sõnul on küberkelmide tegevus jätkuvalt aktiivne ja üha enam kasutavad kurjategijad kelmusteks tehisintellekti abi. Keskmiselt kaotas küberkelmidele mullu Eestis iga nädal suurema või väiksema summa raha 10 inimest.

«Otsest seost sageli argikasutuseski üha enam leviva tehisintellekti ja pettuste arvu kasvu vahel küll luua ei saa, kuid tehisaru on muutmas kelmide tööd silmanähtavalt efektiivsemaks ja suurendamas edukate pettuste arvu. Näiteks kui Google'i tõlkemootori algusaegadel olid internetikelmide saadetud õngitsuskirjad väga krobelised, on näiteks pärast tehisarul põhineva ChatGPT väljalaskmist võimalik õngitsuskirjad oluliselt autentsemaks ja grammatiliselt ning sisuliselt korrektsemaks muuta,» ütles Kiik.

PPA statistika järgi leidis 2023. aastal aset 524 pettusjuhtumit, mille puhul kelm end panga- või politseitöötajana esitledes üritas saada ligipääsu ohvri arvutile ja pangakontole. Keskmiselt kaotas iga nädal seeläbi raha 10 inimest ning aasta vältel küündis juhtumite kogukahju ligi kolme miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles