Soome pikendas suurstreiki. Logistik selgitab, milline on selle mõju Eestile: takistused tekitavad turbulentsi

Erkki Erilaid
Copy
Streigi käigus veebruari alguses toimunud meeleavaldus Helsingis.
Streigi käigus veebruari alguses toimunud meeleavaldus Helsingis. Foto: KIMMO BRANDT

Eelmisel nädalal lõppema pidanud kahenädalast streiki pikendati veel vähemalt nädala võrra. Soomlaste jaoks tähendab see hinnanguliselt koguni 1,5 miljardi haihtumist riigi sisemajanduse kogutoodangust. Eesti logistikaettevõtte MyDello selgitab, milline on streigi mõju Eesti väliskaubandusele.

Soome ametiühingute keskliit SAK teatas eelmisel nädalal, et poliitiline streik jätkub märtsi lõpuni. Teade tekitas põhjanaabrite tööandjate leeris nördinud reaktsiooni. Eksportivate ettevõtete hinnangul on senised tööseisakud juba niigi toonud enam kui miljardi euro suuruse kahju ja see üha kasvab, kuna tootmine on häiritud.

Ettevõtjate hinnangul tekitavad uued streigid veel täiendavat kahju 260 miljonit eurot. Soome Tööstuse Keskliidu peaökonomisti Penna Urrila sõnul on sellesse arvutusse kaasatud vaid streigi pikenemise otsesed majanduslikud mõjud. Kaudseid mõjusid, nagu näiteks vähenev konkurentsivõime, pole hinnatud. Sügisel alanud poliitiliste streikide maksumus küündib seega kokku 1,5 miljardini. Soome sisemajanduse kogutoodang oli mullu seejuures 278 miljardi euro ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles