Kaubandus-tööstuskoda soovitab tõsta kohustusliku auditi piirmäärasid

BNS
Copy
Raamatupidamise auditeerimine. Pilt on illustreeriv.
Raamatupidamise auditeerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Elmo Riig

Kaubandus-tööstuskoja hinnangul oleks mõttekas kergitada poole võrra nii aastaaruande kohustusliku auditi kui ka ülevaatuse seniseid piirmäärasid, kuna need pole tõusnud 2016. aastast alates.

Koda pöördus rahandusministeeriumi poole seoses audiitortegevuse seaduse ja väärtpaberituru muutumise seaduse eelnõuga ning soovitas tõsta aastaaruande kohustusliku auditi ja ülevaatuse seniseid piirmäärasid vähemalt 50 protsenti.

Eelnõuga tahab rahandusministeerium tõsta seniseid audiitortegevuse seaduses sätestatud raamatupidamise aastaaruande kohustusliku auditi ja ülevaatuse müügitulu ning varade piirmäärasid peamiselt 25 protsenti. Ka kaubanduskoja poole on ettevõtjad korduvalt pöördunud murega, et viimaste aastate kiire inflatsiooni tõttu on auditi ja ülevaatuse piirmäärad jäänud liiga madalaks.

Nii näiteks kehtib ülevaatuskohustus ettevõtteile, kes täidavad järgnevast kolmest tingimusest kaks: nende tulu on kas 1,6 miljonit eurot, varade väärtus kaheksasada tuhat eurot või keskmine töötajate arv 24 inimest. Eelnõuga kasvaksid kaks esimest tingimust 25 protsendi rakendudes vastavalt 2 miljoni euroni ja 1 miljoni euroni. Kuna piirmäärasid muudeti viimati 2016. aastal ning tarbijahinnaindeksi muutus Eestis on perioodil 2016–2024 olnud statistikaameti andmetel 53,8 protsenti, siis tuleks piirmäärasid tõsta koja hinnangul vähemalt 50 protsenti. Piirmäärade tõstmine aitab ettevõtjatel vähendada raamatupidamiskohustuslaste kulusid ja töökoormust.

Tõsi, ka eelnõus soovitakse piirmäärasid osaliselt 50 protsenti tõsta, kuid seda ainult raamatupidamise aastaaruande kohustusliku auditi osas, kus tuleb täita kaks tingimust kolmest. Koda leiab, et tõus peaks olema ühtemoodi 50 protsenti kõikides tingimustes – seda nii auditi kui ka ülevaatuse puhul.

Eelnõu järgi on edaspidi raamatupidamise aastaaruande audit kohustuslik neile raamatupidamiskohustuslasele, kes täidavad kaks järgnevast kolmest tingimusest:

Müügitulu või tulu 6 miljonit eurot (kehtiv 4 miljonit eurot);

Varad 3 miljonit eurot (kehtiv 2 miljonit eurot);

Keskmine töötajate arv 50 inimest (ei muudeta)

Kohustusliku auditi subjektiks muutub ka see firma, kes täidab ühe tingimuse kolmest järgnevast:

Müügitulu või tulu 15 miljonit eurot (kehtiv 12 miljonit eurot);

Varad 7,5 miljonit eurot (kehtiv 6 miljonit eurot);

Keskmine töötajate arv 180 inimest (ei muudeta).

Ülevaatus on aga edaspidi kohustuslik raamatupidamiskohustuslasele, kes täidab kaks järgnevast kolmest tingimusest:

Müügitulu või tulu 2 miljonit eurot (kehtiv 1,6 miljonit eurot);

Varad 1 miljon eurot (kehtiv 800 000 eurot);

Keskmine töötajate arv 24 inimest (ei muudeta);

või täidab ühe tingimuse kolmest järgnevast tingimusest:

Müügitulu või tulu 6 miljonit eurot (kehtiv 4,8 miljonit eurot);

Varad 3 miljonit eurot (kehtiv 2,4 miljonit eurot);

Keskmine töötajate arv 72 inimest (ei muudeta).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles