Kinnisvaraturul oodatakse turvatunnet (2)

PM Majandus
Copy
Kortermajad. Pilt on illustreeriv.
Kortermajad. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks tõusis veebruaris ühe protsendi võrra ning jäi pidama hinnatasemel 2191 €/m². Jaanuaris oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel 2161 eurot ruutmeeter.

Kui jaanuaris tehti indeksilinnades kokku kõigest 876 korteriomandi tehingut, siis veebruaris oli tehingute arv 1014 ehk 15% võrra rohkem, jäädes siiski peale jaanuarit viimase 13 kuu kõige kesisemaks tulemuseks.

Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ütles, et turg toimib, kuid tehinguid tehakse väga ettevaatlikult. «Inimesed ootavad turvatunnet, mis on viimaste aastate sündmustega väga tugeva löögi saanud. Konjunktuuriinstituudi poolt koostatav tarbijate kindlustunde indikaator kinnitab püsivalt madala (-35) tulemusega sama – rahvas on mures ja mure ajal ei kiputa suuri otsuseid langetama,» selgitas Sooman. «Turg ootab positiivseid uudiseid, olgu selleks laenuraha odavnemine või sõjategevuse lõppemine, kuid praegu ollakse arusaadavatel põhjustel äraootavad,» lisas ta.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2023 on indeks 19 protsenti madalam. Olgu märgitud, et mõne kuu tagune statistiline hinnarekord tehti kallite uusarenduste tehingute ühte kuusse sattumise tõttu. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m) on Pindi Indeks 251 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab üle 800 000 elaniku eluaset läbi enam kui 20 aastase ajaloo.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles