SEB hoiatab: levivad palgakontoga seotud pettused

PM Majandus
Copy
SEB logo.
SEB logo. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja / Scanpix

Viimastel nädalatel on ette tulnud juhtumid, kus petturid proovivad kätte saada eraettevõtete ja riigiasutuste töötajate töötasu. Kurjategijad paluvad tööandjale saadetud e-kirjas ära vahetada palga laekumise kontonumber uue vastu. Juba on juhtumeid, kus petturitele on tehtud ka väljamakseid, teatab SEB pank.

Skeem on suunatud ettevõtetele ja riigiasutustele ehk kõigile, kes maksavad välja töötasusid – näiteks personalitöötajatele ja osakonnajuhtidele, kellel on ligipääs palgasüsteemidele.

Petturid esitlevad end ettevõtte või asutuse töötajana ning annavad e-kirjaga teada oma soovist muuta palga laekumise kontot, et edaspidi hakkaks töötasu laekuma uuele arvelduskontole.

«Sagedased on olukorrad, kus töötaja e-postkasti on sisse häkitud ning meil saadetakse töötaja isiklikust postkastist, mistõttu on saatja meiliaadress õige. Lisaks genereerivad petturid ka uusi meiliaadresse, mis võivad olla väga sarnased õigele e-mailile,» rääkis SEB turbejuht Kätlin Kukk.

Selline petukiri on praegu liikvel.
Selline petukiri on praegu liikvel. Foto: SEB

Kuidas vältida petuskeemi ohvriks langemist?

  • Kui saate töötajalt e-kirja, mille sisuks on soov muuta palga laekumise kontot, tuleks esmalt kirja sisu täpsustamiseks töötajale helistada või silmast silma suhelda, et töötaja saaks oma soovi suusõnaliselt kinnitada.
  • Pöörake tähelepanu saatja e-aadressile. Hinnake kriitiliselt teksti grammatikat ja ülesehitust. Kuna petturid kasutavad teksti genereerimisel tõlkeprogramme, ei pruugi tulemus olla alati keeleliselt korrektne.
  • Kui kahtlustate, et olete langenud pettuse õnge, puhastage oma arvuti viirusetõrjega, sest petturite saadetud e-kirjad võivad sisaldada ka viirusi.
  • Kui olete langenud pettuse ohvriks, teavitage sellest viivitamatult ettevõtte või asutusega seotud panka, kasutades selleks panga ametlikul kodulehel toodud kontakte – mida kiiremini pangaga ühendust võtate, seda tõenäolisem on võimalus sulgeda edasist kuritarvitamist võimaldavad teekonnad.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles