Kinnisvaraekspert: peagi saab senisest lihtsamini kodulaenu

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk / Scanpix

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa juhatuse liikme Igor Habali sõnul hakkavad aprillist kehtima uued Eesti Panga nõuded, kuidas peab kommertspank arvutama maksimaalset uute taotlejate laenuvõimekust, mis paljude jaoks tähendab võimalust senisest rohkem kodulaenu saada.

Igor Habali sõnul kehtivad Eestis tegutsevatele kommertspankadele eluasemelaenu väljastamise miinimumnõuded, et inimesed liiga suuri riske ei võtaks. «Seni pidid pangad Eestis maksimaalset laenuvõimekust hinnates arvestama, et inimene oleks võimeline probleemideta tasuma kas laenulepingus toodud intressimäära, millele on lisatud kaks protsendipunkti või kuueprotsendilist aastaintressi, olenevalt, kumb on kõrgem,» rääkis Habal.

Alates 1. aprillist kaheprotsendipunktiline lisa aga kaob ning arvutus tuleb teha kas laenulepingu või maksimaalselt kuueprotsendilise intressimääraga. «Endiselt jääb kehtima nõue, et laenusoovija igakuised laenu- ja liisingumaksed võivad kokku moodustada kuni 50 protsenti netosissetulekust. Sisuliselt tähendab muudatus seda, senised reeglid lähevad leebemaks ja paljudel inimestel tekib võimalus rohkem laenu saada,» ütles Habal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles