Kuidas valmis maailma kalleim kuldmünt?

Tavid AS
Copy
Elizabeth II kullast mälestusmünti ehib 6426 teemanti, mis on ühel küljel seatud Union Jacki mustrisse, teisel aga meenutavad Elizabeth II kuninglikku tiaarat.
Elizabeth II kullast mälestusmünti ehib 6426 teemanti, mis on ühel küljel seatud Union Jacki mustrisse, teisel aga meenutavad Elizabeth II kuninglikku tiaarat. Foto: East India Company

Briti naelsterlingeid ehivad suursugused kuninglikud portreed ja ajaloolised sümbolid. Ligi 70 aastat püsisid need pea muutumatuna. Kui armastatud monarh Elizabeth II pooleteise aasta eest lahkus, tuli aga Inglise keskpangal trükkida uue kujundusega rahatähed ja vermida uued mündid.

Kuninganna Elizabethi mälestuseks on nii tema elu ajal kui ka peale seda välja antud mitmeid mälestusmünte. Üks neist on aga teistest selgelt eristuv – nii oma suursugususe, väärtuse kui ka mõõtude poolest.

Eelmise aasta septembris esitleti avalikkusele esmakordselt Elizabeth II mälestusmünti The Crown ehk „Kroon“, mis on ühtlasi võimas kunstiteos kui ka Rahvaste Ühenduse kuningriigi (Commonwealth realm) ühtsuse sümbol. See korvpallisuurune mälestusmünt koosneb 3,61 kilogrammist kullast ja 6426 teemandist. Tellija hindab selle mündi väärtuseks 23 miljonit USA dollarit, mis teeb sellest omataoliste seas ühe kalleima.

Mõistagi ei ole omanikul plaanis oma münti müüa, aga võrdluseks olgu öeldud, et Guinnessi Maailmarekordite raamatu andmetel on seni kõige suurema raha eest müüdud kuldmünt 1933. aastast pärinev Double Eagle, mille ostjal tuli 2021. aastal toimunud eraoksjonil välja käia 18,9 miljonit dollarit.

Elizabeth II mälestusmündi idee autor (ja selle omanik) on Ida-India Kompanii (East India Company). Olgu öeldud, et sellel kompaniil on vähe pistmist sama nime kandva ningvtõenäoliselt ajaloo võimsaima korporatsiooniga, mis domineeris kolme sajandi vältel Euroopa, Lõuna-Aasia ja Kaug-Ida kaubandusturgusid. Ida-India Kompanii kuulub praegu India päritolu briti ärimehele Sanjiv Mehtale. Praegu on ettevõtte peamiseks tegevusalaks luksuskaupade müük.

Mündi valmistamist alustati juba enne Elizabeth II surma. Mehta on öelnud, et erakordse mündiga sooviti avaldada austust Elizabeth II võrratule ja võrreldamatule valitsusajale juba tema eluajal, kuid münt ei saanud piisavalt kiiresti valmis. „Keskmiselt jõuab üks teemantide paigaldaja kinnitada ühe tunni jooksul umbes neli kivi,“ ütles ta. „Seega, kui tegemist on ligikaudu 6500 kiviga ühes tükis, võtab see tohutul hulgal töötunde.“

Luksusäriga tegelev Sanjiv Mehta hoiab käes maailma kalleimat mälestusmünti, mis kuulub tema ettevõttele Ida-India Kompaniile.
Luksusäriga tegelev Sanjiv Mehta hoiab käes maailma kalleimat mälestusmünti, mis kuulub tema ettevõttele Ida-India Kompaniile. Foto: East India Company

Mündi üht külge ehib suur Elizabeth II portree, mida ümbritseb Briti lippu (Union Jack) meenutav teemantiväli. Mündi teisel poolel on väiksemad kullast kujutised, mis peegeldavad kuninganna ja monarhi iseloomustavaid väärtusi nagu tõde, õiglus ja julgus. Teemantide mustri jaoks saadi inspiratsiooni Elizabeth II tiaaradest.

The Crowni sünnilugu on tõeliselt rahvusvaheline ning mündi üks kandvatest ideedest oli siduda Rahvaste Ühenduse kuningriigi riike. Algne idee sündis Suurbritannias, disain aga Sri Lankal ja Inglismaal. Mündi valmistamiseks kasutatud kuld pärineb Indiast, graveeringud on aga peale kantud Singapuris. Mündi kullast keha vermisid Saksamaa ja Madalmaade meistrid. Kõrgeima kvaliteediga teemantid lõigati ja lihviti Austraalias, Lõuna-Aafrikas ja Kanadas.

Kokku töötas mündi valmimise nimel 83 oma ala parimat meistrit ning töö võttis aega 16 kuud. Oma tervikliku kuju sai see erakordne mälestusmünt Indias.

Maailma kalleim münt.
Maailma kalleim münt. Foto: East India Company

The Crown

  • Vermitud Elizabeth II mälestuseks
  • Valmis 8 riigi koostöös
  • Tootmisprotsessis 83 inimest
  • 3,61 kg kulda
  • 6426 teemanti
  • Väärtus 23 miljonit dollarit

Kulda investeerimine on täna lihtsam kui kunagi varem! Tutvu meie investeerimistoodete valikuga SIIN

Copy
Tagasi üles