Ericsson Eesti juht: 5G-tooted on võrreldes 4G-seadmetega palju energiasäästlikumad

PM Majandus
Copy
Tootmine Ericssoni tehases.
Tootmine Ericssoni tehases. Foto: Ericsson Eesti

Tehnoloogiaettevõte Ericsson Eesti ambitsioonikad keskkonnaeesmärgid näitavad suunda kõigile tänapäevastele tööstustele. Null-heite saavutamine nii tootmises kui ka tarneahelas nõuab olulisi arendusi ning taastuvaid elektri- ja kütteallikaid.

Kõik maailma suuremad ettevõtted on seadnud eesmärgiks vähendada oma tegevuse süsinikujalajälge, et toetada ülemailmset võitlust kliimasoojenemise vastu. Microsoft, Alphabet, HP on seadnud eesmärgiks vähendada oma tegevuse emissioone ning Apple lubanud aastaks 2030 minna täielikult üle taastuvenergiale.

Sarnaseid ambitsioonikaid eesmärke on seadnud ka Eestis tegutsevad ettevõtted. Üheks suunanäitajaks on rahvusvahelisse kontserni kuuluv tehnoloogiaettevõtte Ericsson Eesti, kes plaanib saavutada oma tegevustes null-heite aastaks 2030 ning kogu tarneahelas aastaks 2040. Kusjuures viimane tärmin on 10 aastat varem kui ÜRO poolt seatud eesmärk. «Arendame riistvara, tarkvara, teenuseid ja lahendusi, mis on disainitud pidades silmas toote elutsüklit – püüeldes kõrge energiatõhususe ja jätkusuutliku disainivaliku suunas,» kirjeldas tegevusi ettevõtte tegevjuht Sirli Männiksaar.

Kusjuures eesmärgi täitmine ei lõppe, kui toode on müüdud. Selleks, et tagada jätkusuutlikkus ka toote elutsükli lõpus, kogutakse tooted turult tagasi ja suunatakse materjalid kontrollitud partnerite kaudu uuesti ringlusesse.

Uued tootmisüksused luuakse null-heite eesmärkide järgi

«Taastuvenergia kättesaamine Eesti turult on meile väga oluline. Saavutamaks 2030. aasta eesmärki, oleme võtnud tähelepanu alla Ericsson Eesti tegevuste energiatõhustamise kütte ja jahutuse osas, süsinikuneutraalse siselogistika ning eraldi tähelepanu all on energia kasutamise vähendamine,» rääkis Männiksaar.

Kuna Ericsson on juba 2012. aastast alates kasutanud rohelist ehk taastuvatest allikatest elektrit, mille CO2-heide on null, siis on suuremas fookuses just küte. «Enamus meie süsiniku heitest tuleb kütmisest maagaasiga ehk suurim CO2 kokkuhoid saab tulla tehase küttest. Selleks peame pidevalt otsima kokkuhoiukohti,» ütles ta.

Heaks näiteks on uus kavandatav tootmis- ja tehnoloogiakeskus. «Kõigi Tallinna asukohtade koondamine ühte kohta vähendab keskkonnamõju ja toetab Ericssoni null-heite ehk Net Zero teekonda. Kusjuures meie uus tehnoloogiakeskus Ülemistes on planeeritud saama parima energialahendusega, mis aitab meil saavutada soovitud tulemusi,» rääkis Männiksaar.

Eesti suurima taastuvenergia tootja ning keskkonnasõbraliku kaugkütte ja -jahutuse pakkuja Utilitase juhi Priit Koidu sõnul küsivad täna juba kõik ärikliendid süsinikuneutraalse kütte kohta. «Kui 2008. aastal oli kogu Tallinna küte veel puhtalt gaasi peal, siis praeguseks on sellest alles kolmandik ning meie eesmärk on viia 2027. aastaks maagaasi osakaal alla 10 protsendi. Meie ärikliendid on seadnud eesmärgi jõuda 2030. aastaks süsinikuneutraalseks ning me peame neile seda võimaldama. Vastasel juhul hakkab maagaasi osakaal mõjutama Eestisse tulevaid investeeringuid,» ütles ta.

Jätkusuutlikkus on ellujäämise küsimus

Tehnoloogiamahukate tööstuste puhul on jätkusuutlikkus Männiksaare sõnul hügieenifaktor. «Vaadates meie sektorit, siis veel mõned aastat tagasi arutati, kuidas keskkonnasäästlikkusega asjalood liiguvad. Tänasel päeval ei võeta sind enam laua taha, kui sul ei ole väga selget väärtuspakkumist ehk selgeid eesmärke, kuidas sa oma tegevustes süsinikuneutraalsust tagad. Kokkuvõttes ei ole tegemist enam konkurentsieelise vaid ellujäämise küsimusega,» ütles ta.

Seetõttu on Ericssonis kestlikkusega tegelemine väga oluline, olles tugevalt kajastatud ettevõtte äristrateegias ning integreeritud äriprotsessidesse. «Jätkusuutlikkus aitab luua pikaajalist väärtust ja vastata klientide, investorite ja töötajate ootustele. Targalt investeerides toob uute nutikate lahenduste kasutamine efektiivsuse ja kulutõhususe,» lisas ta.

5G aitab energiat säästa

Viimase heaks näiteks on 5G-tooted. Kusjuures kui seni on iga järgneva põlvkonna mobiilsidestandardiga sidevõrguseadmete energiatarve tõusnud, siis 5G toodete portfelliga on võetud eesmärgiks energiatarvet vähendada. «Ericssoni 5G raadiod on juba 10 korda energiasäästlikumad kui 4G-toodete portfoolio,» toob Männiksaar näiteks. Lisaks on ettevõte kasutamas oma tootmises ainulaadset ettevõttesisest 5G-võrku, mis käivitus 2023. aasta maikuus Tallinna tehases.

«Tegemist on olulise verstapostiga digipöörde võimendamisel, mis kiirendab ja toetab innovatsiooni ning tööstuste arengut. Privaatse 5G-võrgu rakendamine võimaldab paindlikku uute toodete arendamist ja agiilset tootmise ülesehitust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles