Selgusid parim kodumaine piimatoode, valmistoit ja magustoit

Tarbija24
Copy
Kadarbiku peakapsa kimchi.
Kadarbiku peakapsa kimchi. Foto: Kadarbiku Köögivili/Facebook

Täna selgitati Eesti parima toiduaine juubelikonkursil 2024. aasta parimad toiduained piimatoodete, puu- ja köögiviljatoodete, valmistoitude, magustoitude ja muude toodete kategoorias.

Võidutooted 2024

  • Eesti parim piimatoode 2024 – Tere ASi Hellus mango-aprikoosi-avokaado keefirijook
  • Eesti parim köögiviljatoode 2024 – Kadarbiku Köögivili OÜ traditsiooniliselt hapendatud peakapsa kimchi
  • Eesti parim valmistoit 2024 – Saarioinen Eesti OÜ kaera-apelsinipannkoogid
  • Eesti parim kaste 2024 – Saaremaa Piimatööstuse Mo Saaremaa juustukaste
  • Eesti parim puuviljatoode 2024 – Salvesti PÕNNi Ökoloogiline kuivatatud ploomi püree
  • Eesti parim magustoit 2024 – Tere ASi Deary glasuuritud tofu vanillibatoonike
  • Eesti parim lastetoit 2024 – Salvesti PÕNNi Ökoloogiline teraviljapuder piima ja puuviljadega

Kõige tihedam oli kolmapäevasel hindamisel olnud toodetest konkurents valmistoitude ja magustoitude alal, varasemast tagasihoidlikumalt olid tootjad üles seadnud piimatooteid.

Hindamiskomisjoni esimehe, toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul on tiheda konkurentsisõelaga valmistoidud tänapäeval väga kvaliteetse koostisega, pigem kodusest menüüst tuntud road, pakkudes maitsvat ja toitvat alternatiivi ise söögivalmistamisele.

«Tundub, et ka köögiviljade eelistamise soovitused tervisliku toitumise eestkõnelejatelt hakkavad tasapisi tarbijate maitsemeeles väljenduma – näiteks nii lillkapsas kui teised köögiviljad olid valmistoitude koostises populaarsed,» tõi Kuldjärv välja.

Ta lisas, et sel aastal kandideeris väga palju erinevaid pannkooke, mis on ready-to-go lahendusena ehk mõeldud ka külmalt söömiseks. Ka valmistoodete kategooria võitjaks osutusid just pannkoogid.

Viimaste aastate iseloomuliku trendina märkis Kuldjärv ka fermenteeritud ehk tavakeeli hapendatud toodete populaarsust. «Lisaks kiudainetele on nüüd üha rohkem silma hakanud näiteks elusate piimhappebakteritega rikastatud toiduained. Tarbijate nõudlus on kasvanud kõhutervist toetavate toodete järele. Ka auhinna noppinud köögiviljatoode kimchi ning keefirijook iseloomustavad seda suunda, samuti nisujahuvabad pannkoogid,» kommenteeris toiduteadlane.

Piimatoodete seas oli sel aastal populaarne keefir erinevate põnevate maitsetega, mille seast kujunes ka tänavune võidutoode. «See, et keefirijoogile on lisatud Tartu teadlaste avastatud ja põhjalikult uuritud probiootikumi, teeb tootest põneva kombinatsiooni,» lisas Kuldjärv.

Tema sõnul oli konkurents äärmiselt tihe ka magustoitude kategoorias. «Siin domineerisid jäätised, lettidele on tulnud palju erinevaid põnevaid maitseid ja juba tuntud toodete uuendusi. Enim sai komisjonilt siiski punkte tofust tehtud batoonike, mis on huvitav taimne alternatiiv piimapõhisele kohukesele ja väga hea maitsega,» ütles Kuldjärv.

Hindamispäevale tagasi vaadates tõi komisjoni esimees välja üleüldisema kiirele eluviisile orienteeritud toiduvaliku. «Kimchi'd, kastmed, keefirijoogid, valmistoidud, püreed – hakkas silma, et suur hulk konkursile esitatud tooteid võimaldavad kiiret nii-öelda jooksu pealt tarbimist – on väiksemates pakendites, mugavalt taassuletavad, kiirelt ampsatavad, tihti tarbitavad ka külmalt. Aga samas on rõõm tõdeda, et järeleandmisi ei ole seejuures tehtud tervise poolelt, vaid tooted on samas ka järjest funktsionaalsemad ning pööravad tähelepanu tervislikule toitumisele,» kommenteeris Kuldjärv tänapäevase elustiili mõju toidutoodetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles