MIS SANKTSIOONID? Putini Venemaa marsib sõjamajanduse taktikepi all hoogsalt edasi (1)

Erkki Erilaid
Copy
Üha enam venemaalasi kurdab, et neil ei jätku söögi ostmiseks raha – või saavad küll kõhu täis, aga peavad siis kõigest muust harjumuspärasest loobuma.
Üha enam venemaalasi kurdab, et neil ei jätku söögi ostmiseks raha – või saavad küll kõhu täis, aga peavad siis kõigest muust harjumuspärasest loobuma. Foto: Sergei Karpuhhin/Reuters/Scanpix

Vladimir Putin tegi libavalimistel rekordtulemuse ja idanaabri majandus jätkab hoolimata lääne kehtestatud sanktsioonidest üha suurenevate sõjakulude tuules kasvu.

Vahuveini ja käraka müük kasvab, rubla tugevneb, nafta ja börsiaktsiad kallinevad – nii kiitis Putini lemmikajaleht Komsomolskaja Pravda esmaspäevases numbris pärast presidendivalimisi.

Nii rubla kui ka Moskva börsiindeks kerkisid esmaspäeval tõesti pisut, kuid vajusid juba teisipäeval taas alla. Nafta jätkab kallinemist, kuid peamiselt seetõttu, et enam kui kümnendik Venemaa rafineerimisvõimsustest on droonirünnakutega rivist välja löödud ning Venemaa nafta- ja gaasitoodete eksport saanud tugeva löögi. Bensiini ja peagi eeldatavasti ka diislit riigist enam välja vedada ei tohi.

Venemaa eksport kukkus mullu pea kolmandiku võrra. Sel aastal ekspordile nafta kõrge hinna tõttu langust ei prognoosita, kuid Financial Times kirjutas, et Euroopa Komisjon plaanib kehtestada lähipäevil 50-protsendilise imporditolli Vene teraviljale, õliseemnetele ja nendest toodetud kaupadele, mis võiks vähendada Venemaa eksporditulusid praeguste viljahindade juures hinnanguliselt miljardi euro võrra.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles