Kaabli eripära pikendab EstLink 2 remonti (3)

Angelina Täker
, ajakirjanik
Copy
EstLink 2 merekaabel.
EstLink 2 merekaabel. Foto: Eero Vabamägi

Rikke tõttu tööst väljas EstLink 2 remontimiseks läheb pool aastat seetõttu, et tegu on keerulise ehitusega unikaalse kaabliga, öeldi ERR-ile Eleringist, vahendab ERR.

Eleringi pressiesindaja Liis Eiser ütles ERR-ile, et EstLink 2 on unikaalne seetõttu, et tegu on konstruktsioonilt keerulise ehitusega kaabliga ning seetõttu nõuavad parandamistööd spetsiifilisi, just selle kaabli tehnilisi eripärasid arvestavaid ekspertteadmisi ja -tehnikaid.

«Täpsemalt teeb kaabli unikaalseks asjaolu et alalisvoolukaablis paiknevad peavoolu (ehk "+") ja tagasivoolu (ehk "-") juhe ühes kaablis. Sarnase pinge ja säärase konstruktsiooniga kaableid on maailmas vähe,» ütles Eiser.

Kaablit hakkab parandama selle tootja, kellel on kaabli unikaalsuse tõttu parim kompetents.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

27. jaanuaril kirjutas Postimees, et Eesti ja Soome vahelist ülekandekaablit Estlink 2 tabas ööl vastu 26. jaanuari rike, mille tulemusel paisus elektrihinna erinevus kahe riigi vahel enam kui kuuekordseks.

Ehkki probleem 650-megavatise ülekandekaabliga tuvastati kell 00.10, ei osanud süsteemioperaatorid 26. jaanuari õhtuks öelda, mis täpselt rikke põhjustas ja millal ühendus töökorda saada. «Uurimine käib,» öeldi Eleringist Postimehele. Soome süsteemioperaator Fingrid kinnitas Ilta-Sanomatele, et seni kogutud info põhjal ei ole viiteid välistele teguritele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles