Citadele pank ennustab Eesti majandusele protsendilist kasvu

Sander Silm
, ajakirjanik
Copy
Panga prognooside järgi jääb Läti ja Leedu SKT kasv kahe protsendi kanti, samas kui Eesti SKT kasv jääb ühe protsendi juurde.
Panga prognooside järgi jääb Läti ja Leedu SKT kasv kahe protsendi kanti, samas kui Eesti SKT kasv jääb ühe protsendi juurde. Foto: Marko Saarm

Vaatamata jätkuvale ebakindlusele ja olulistele riskidele, paistavad Citadele panga ökonomisti Mārtiņš Āboliņši hinnangul Balti regiooni üldised kasvuväljavaated 2024. aastal soodsamad, võrreldes möödunud aastaga. Läti ja Leedu majandused näitavad Eestist kergelt paremaid stabiliseerumise märke, prognooside järgi jääb sellel aastal Läti ja Leedu SKT kasv kahe ja Eestis ühe protsendi piiresse.

Möödunud aastal mõjutasid Baltikumi regiooni majanduskasvu negatiivselt kõrge inflatsioon, tõusvad intressimäärad, töötleva tööstuse nõrk välisnõudlus ja Ukraina sõja jätkuv mõju, mis tõi kaasa mõõduka majanduslanguse kõigis kolmes Balti riigis.

2023. aastal langes SKT Eestis kolm, Leedus ja Lätis 0,3 protsenti. Enim said kannatada tootmis- ja transpordisektor peamiselt nõrga välisnõudluse ja ülemaailmse tootmise tsüklilise languse tõttu. Põllumajandus kannatas ebasoodsate ilmastikutingimuste ja hindade languse tagajärjel, samas kui jaekaubandussektor vaevles kõrge inflatsiooni ja muutuva intressimääraga laenude suure osakaalu tõttu kahaneva reaalsissetulekuga. Teenindussektorid, nagu IT, professionaalsed teenused ja turism, jätkasid kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles