Luubi all Eesti põllumehed panevad üksmeelselt pille kotti (13)

Priit Pullerits
Copy
Valgamaa kauaaegne põllumees Ain Juurikas on otsustanud põllumajandusega lõpparve teha. Tema suures hallis seisavad kaks Claasi ratastraktorit: vasakpoolne on müügis, parempoolse jätab peremees endale.
Valgamaa kauaaegne põllumees Ain Juurikas on otsustanud põllumajandusega lõpparve teha. Tema suures hallis seisavad kaks Claasi ratastraktorit: vasakpoolne on müügis, parempoolse jätab peremees endale. Foto: Arvo Meeks

Kuigi toidujulgeolekust räägitakse üha enam, jääb põllumajanduses tootjaid üha vähemaks: piimakarjakasvatajad müüvad ära lehmi ning teraviljakasvatajad traktoreid ja kombaine. Põllumehed ei tule enam ots otsaga kokku ja nende jaks saab otsa.

Maa on viimane, mida müüma hakkad, ütleb Valgamaal Jõgeveste küla servas asuva Rajamäe talu peremees Ain Juurikas, kes kasvatas 165 hektaril kõiksugu teravilja – kuni aasta tagasi lõpetas ära.

Aga see ei tähenda, et päevapealt saanuks muredest priiks. Osa maad, üle 20 hektari, tuli ikkagi müüki panna. «Muidu ei saa võlgadest lahti, nii et lõpuks mine kodust ka välja,» põhjendab Juurikas (60).

Rahas mõõdetavaid kohustusi oli tal mulluseks kogunenud 700 000 euro jagu. Näiteks oli ta mõni aasta tagasi soetanud New Hollandi kombaini, mis maksab üle 200 000 euro. Euribori tõus tõi kaasa aga selle, et aastas tuli maksta pangale ainuüksi liisingute intresse rohkem kui 50 000 eurot. «Sa ei teeni seda raha tagasi,» sõnab Juurikas.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles