Riho Terras: majade sundrenoveerimine võib inimesi ikkagi tabada (1)

PM Majandus
Copy
Riho Terras
Riho Terras Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Hoonete energiatõhususe direktiivi puhul on minu hinnangul kasutatud pooltõdesid selleks, et tegelikest tagajärgedest mööda hiilida, kirjutab europarlamendi liige Riho Terras arvamusloos ERRi uudisteportaalis.

Euroopa Parlamendis vastu võetud hoonete energiatõhususe direktiivis on paika pandud, et mitteeluhoonete puhul tuleb saavutada 16 protsendi halvima tõhususega hoonete renoveerimine aastaks 2030.

Tehniliselt vastab tõele, et hoonete energiatõhususe direktiiv ei kohusta eraomanikke, vaid liikmesriike hooneid renoveerima. Selline asjaolude kirjeldus vaikib maha fakti, et riik ise ei ole elamufondi omanik ega ole seega ka tegelik renoveerija.

Ainuke viis, kuidas riik oma kohustust direktiivi osas täidab, on see, et kohustab omakorda eraomaniku renoveerima.

Loe pikemalt ERRi uudisteporaalist.

Postimees kirjutas eelmise aasta märtsis, et Euroopa Parlamendi saadikud võtsid vastu hoonete energiatõhususe direktiivi, mis toob Euroopa elanikele sundrenoveerimise kohustuse.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium täpsustas toona, et Euroopa Parlamendi otsuse puhul pole tegemist lõpliku otsusega, vaid parlamendi arvamusega.

Kuid ligi aasta hiljem, selle nädala teisipäeval võeti otsus europarlamendis vastu.

Euroopa Komisjoni Eesti-esinduse majandusnõunik Ave Schank-Lukas ütles jaanuaris Vikerraadios, et hoonete energiatõhususe direktiiv seab küll eesmärgid hoonete energiatõhususe parandamiseks, kuid ei pane otseseid kohustusi juba olemasolevate elamute renoveerimiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles