Bigbank: kasutatud autode ost autolaenuga teeb rekordeid

Sander Silm
, ajakirjanik
Copy
Bigbank Eestis on käesoleva aasta algusest väljaantud autolaenude maht 40 protsenti kõrgem võrreldes viimase kolme aasta keskmisega ning 30 protsenti kõrgem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.
Bigbank Eestis on käesoleva aasta algusest väljaantud autolaenude maht 40 protsenti kõrgem võrreldes viimase kolme aasta keskmisega ning 30 protsenti kõrgem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Foto: Elmo Riig

Kui uute autode müük on AMTELi andmetel aasta esimestel kuudel olnud ligi 10 protsenti väiksem kui eelmise aasta samal perioodil, siis kasutatud autode müügis autolaenuga võib Bigbanki statistika põhjal täheldada buumi – eelmise aasta sama perioodiga võrreldes küünib kasv 30 protsendini.

Bigbank Eesti juhi Jonna Pechteri sõnul on käesoleva aasta algusest väljaantud autolaenude maht 40 protsenti kõrgem võrreldes viimase 3 aasta keskmisega ning 30 protsenti kõrgem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. «Autolaenu populaarsuse kasvule on kindlasti aidanud kaasa kindlalt fikseeritud intress, mida Euribori tase ja prognoosimatud võnked ei mõjuta,» selgitas Pechter, kelle sõnul on keskmine autolaenu summa endiselt 9 000 – 10 000€ juures.

Müügimahu kasv tulenebki Pechteri kinnitusel ennekõike just kasvanud nõudlusest, mitte laenusummade suurenemisest. «Eks Eesti inimesed on kasvavate hindade ja suuremate intresside tõttu juba mitu aastat auto ostmist edasi lükanud. Tõenäoliselt oleme nüüd sealmaal, kus paljud on juba sunnitud auto uuema vastu vahetama. Tundub ka, et automaksuga seotud hirmud mõjutavad veelgi tugevamalt kasutatud autode ostjaid, kes uuemaid elektri- või hübriidautosid osta ei saa. Nüüd püütakse enne kättesaadavaile diisel- ja bensiinimootoriga autodele pandava suurema maksuga kaasnevaid hinnatõuse oma autovahetused ära teha,» selgitas ta autoturu hetkeseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles