Uuring: väike kogus limonaadi võib kahjustada ka spordilembeliste inimeste tervist (2)

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Tim Samuel / Pexels

Uuringu järgi võib vähemalt kaks pudelit magusat karastusjooki nädalas suurenda terviseriket isegi nendel inimestel, kes iga päev trenni teevad, kirjutab Soome väljaanne Iltalehti.

Uuringu tulemustes seisab, et kaks pudelit limonaadi nädalas võib suurendada südame- ja veresoonkonnahaiguste riski. Kui juua limonaadi iga päev, on risk haigestuda veelgi suurem.

Uuringu jaoks analüüsisid teadlased 100 000 täiskasvanu andmeid 30 aasta jooksul. Teadlased märkasid, et kehaline aktiivsus ei suuda kompenseerida suhkrurikaste jookide kahjulikku mõju. Kuigi katsealused treenisid 150 minutit nädalas (veidi üle 21 minuti päevas), jäid suhkruga magustatud jookide kahjulikud tervisemõjud alles.

Terviseekspertide teatel võib liigne suhkur põhjustada kroonilisi põletikke ja rasvumist, mis on südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktorid. Lisaks aeglustab see ainevahetust, mis aitab kaasa ülekaalu tekkimisele.

Eelmisel nädalal teatas Eesti valitsus, et soovib luua magustatud jookide maksu. Maksu ühe põhjusena toodi välja soov suunata inimesi tervislikke valikuid tegema.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas The American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles