Vee-ettevõtete liidu juht: kogu tõde meie näiliselt suurtest kasumitest

Raili Kärmas
, EVELi tegevjuht
Copy
Raili Kärmas
Raili Kärmas Foto: Eero Vabamägi

Vee-ettevõtetele on tihtipeale ette heidetud näiliselt suuri kasuminumbreid. Tegelikkuses opereerib üle 90 protsendi vee-ettevõtetest toimetuleku piiril, nii et kulud saavad küll kaetud, kuid tuleviku investeeringuteks sääste ei teki. Kuidas kõnealused kasuminumbrid siis ikkagi tekivad ja millist mõju avaldab olukorra jätkumine Eesti vee-ettevõtete jätkusuutlikkusele, kirjutab Eesti Vee-ettevõtete Liidu tegevjuht Raili Kärmas.

Jätkusuutlikuks toimimiseks peaks igasugune ettevõtlus olema kasumlik. Nii toimib see ka vee-ettevõtluses, kuid selle erandiga, et kui tavapärases ettevõtluses kasumile piire seatud ei ole, on vee-ettevõtluses kasum konkurentsiameti poolt riiklikult kontrollitud.

Niisiis on kasum veesektoris selgelt reguleeritud ning väljendab põhjendatud tulukust ehk tulu. Põhjendatus tähendab seda, et tulu on vaja veeteenuse osutamise varade jätkusuutlikuks majandamiseks. Vee-ettevõtjad teenivad põhjendatud tulu ainult nendelt investeeringutelt, mida nad investeerivad teenuse osutamiseks vajalikesse varadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles