Graafik Jaanuaris vähenes kaupade eksport aastases võrdluses enam kui kümnendiku võrra

PM Majandus
Copy
Foto: Madis Veltman

Statistikaameti andmetel vähenes tänavu jaanuaris kaupade eksport eelneva aasta sama perioodiga võrreldes 11 protsenti ja import 13 protsenti.

Kaupu eksporditi jooksevhindades ligi 1,4 miljardi ja imporditi 1,5 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 122 miljonit eurot, mis on 60 miljonit väiksem kui aasta varem.

Statistikaameti analüütik Jane Leppmets märkis, et tänavu jaanuaris vähenes kaupade eksport enim Soome. «Jaanuaris paistab silma ekspordi vähenemine just Euroopa Liidu liikmesriikidesse, sest liiduväliste riikidega toimus kaubavahetuses oluline vähenemine juba 2022. aasta teises pooles ja 2023. aastal. Suurimad kaubavahetuse muutuste mõjutajad olid mineraalsed tooted, sealhulgas elektrienergia. Eelmisel aastal olid elektrienergia hinnad oluliselt kõrgemad kui tänavu, millest tulenebki kõige märgatavam kaubavahetuse vähenemine,» lisas Leppmets.

Foto: Statistikaamet

Tänavu jaanuaris eksporditi kaupadest enim elektriseadmeid, mis moodustas 14 protsenti koguekspordist. Järgnesid mineraalseid tooted 12 protsendiga, põllumajandussaadused ja toidukaup 11 protsendiga ning puitu ja puittooted samuti 11 protsendiga. Võrreldes 2023. aasta jaanuariga vähenes enim mineraalsete toodete eksport ja seda 38 miljoni euro võrra. Metalli ja metalltoodete eksport vähenes 34 miljoni euro võrra ning puidu ja puittoodete eksport 31 miljoni euro võrra. Enim ehk 19 miljoni euro võrra kasvas transpordivahendite eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus koguekspordis jäi aastataguse ajaga võrreldes samaks ehk 64 protsenti juurde. Eesti kaupade väljavedu vähenes seega sarnaselt koguekspordile 11 protsenti. Kõige rohkem mõjutas Eesti päritolu kaupade ekspordi vähenemist metalli ja metalltoodete väljaveo vähenemine.

Eesti peamised ekspordipartnerid tänavu jaanuaris olid Soome 20 protsendiga koguekspordist, Läti 11 protsendiga ja Rootsi üheksa protsendiga. Soome ja Lätti eksporditi enim elektrienergiat ning Rootsi kommunikatsiooniseadmeid. Aastataguse ajaga võrreldes vähenes jaanuaris kaupade väljavedu enim Soome ja seda 52 miljoni euro võrra, Rootsi ja Hollandisse vähenes eksport mõlemasse 35 miljoni euro võrra. Soome ja Hollandisse viidi mullusest vähem mineraalseid tooteid ning Rootsi puitu ja puittooteid. Kasvas kaupade väljavedu Singapuri, kuhu viidi mullusest enam mineraalseid tooteid.

Kaupadest imporditi jaanuaris kõige enam elektriseadmeid, mis moodustas 14 protsenti koguimpordist, järgnesid põllumajandussaadused ja toidukaup 12 protsendiga ning transpordivahendid samuti 12 protsendiga. Kõige enam vähenes mineraalsete toodete eksport, mis kahanes 134 miljoni euro võrra, järgnesid elektriseadmed 41 miljoni euroga ja mehaaniliste masinate sissevedu, mis kahanes 26 miljoni euro võrra.

Jaanuaris imporditi kaupu Eestisse enim Lätist, kust import moodustas 13 protsenti koguimpordist, Järgnesid Soomes 13 protsendiga ja Saksamaa 12 protsendiga. Lätist toodi enim maagaasi, Soomest elektrienergiat ja Saksamaalt sõiduautosid. Võrreldes 2023. aastaga vähenes jaanuaris kaupade import Lätist 78 miljoni euro võrra, Soomest 55 miljoni euro võrra ja Hollandist 23 miljoni euro võrra. Lätist ja Soomest toodi vähem mineraalseid tooteid ning Hollandist elektriseadmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles