GRAAFIK Šokolaadi tulevik: vähem šokolaadi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Lõppeval nädalal külastas Elevandiluuranniku kakaoistandusi Belgia kuninganna Mathilde. Belgia on üks maailma juhtivaid šokolaaditootjaid.
Lõppeval nädalal külastas Elevandiluuranniku kakaoistandusi Belgia kuninganna Mathilde. Belgia on üks maailma juhtivaid šokolaaditootjaid. Foto: IMAGO / Philip Reynaers

Šokolaadi ühe olulisema komponendi, kakao hinna kerkimine taevastesse kõrgustesse on sundimas magusatootjaid välja mõtlema retsepte, kus on vähem kakaod või üldse mitte.

Kakao hind on viimastel kuudel kerkinud meeletutesse kõrgustesse, sest suurimat tootmispiirkonda, Elevandiluurannikut ja Ghanat, kus kasvatatakse kaks kolmandikku maailma kakaost, on tabanud põud ning haigused, aga tootmises on tekkinud struktuursed probleemid, mida lähiaastatel ei suudeta ilmselt lahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles