VIDEO EY Elutöö preemia pälvis esmakordselt naine: on olnud olukordi, mil mehed on tahtnud mind üle mängida

PM Majandus
Copy

EY Aasta Ettevõtja galal pälvis elutööpreemia ettevõtja, Otepää Lihatööstus Edgar asutaja Maie Niit.

Otepää Lihatööstus Edgar alustas tootmist 7. aprillil 1992. aastal. Firma asutaja Maie Niit on lühikese ajaga rajanud ajakohase väiketööstuse, mis annab täna tööd ligikaudu neljakümnele inimesele.

Maie Niit rääkis, et kui 1990. aasta 20.märtsil otsustati suurfarmi lüpsiplatsile lihatööstus rajada oli ta 51 aastat vana. Nüüdseks on aastaid kogunenud juba 85.

Alustamisiga oli Niidu sõnul just sobiv, sest ettevõtte loomiseks on vaja väga palju tarkusi ja 50. eluaastaks on elukogemust juba kogunenud. Ja mitte ainult. «Öeldakse, et ega naisterahvas ei saa ettevõtlust ise ette võtta enne, kui on perest teatud määral vaba. Ja mina olin vaba, ma ei olnud enam nii seotud perega, et oleks pidanud lapsi igal hommikul lasteaeda viima,» rääkis ta.

Niidu kinnitusel pole ta tundnud, et teda naisena ettevõtluses oleks takistatud. «See sõltub endast, kuidas, kui kaua ning mis meetodil sa asja lahendad,» lausus ta.  Küll on olnud olukordi, mil mehed on tahtnud teda üle mängida. «Aga siis tuleb naiselik kavalus või ajaline viivitus võtta. Viivitad nädala, kaks või kolm, ei vasta ja siis lõpuks saad ikka oma tahtmise, et firma edasi saab minna,» rääkis ta.

Maie Niit
Maie Niit Foto: Tiit Mõtus

Suurim hirm

Maie Niit avaldas ka oma kõige suurema hirmu ja mure, mis teda selle enam kui 30 aasta jooksul on saatnud. «Minu kõige suurem hirm on olnud, et pean inimeste ette tulema ja ütlema, et kuulge, nüüd on kõik asjad nii halvasti, et lõpetame ära ja teie minge kuhu tahate,» rääkis Niit. «Tahan, et minu inimesed saaksid kõik siin niikaua töötada, kui nad tahavad, ja et nendel läheks hästi.»

Mis on ettevõtja jaoks edu?

«Edu on hingeline rahu, tasakaal, et sa ei jää ühiskonnas lükata-tõugata,» tõdes ta. Samas ei ole tipus olemine kerge. «Kui oled tipus, siis kunagi ei tea, kuidas sa sealt lendad,» räägib ettevõtja, lisades, et ta on rahul ja õnnelik. «Tulen siia õuele, vabrik töötab vaikselt surisedes ja tunnen, et ma olen tõesti midagi saavutanud.»

«Mul ei ole halvasti läinud elus. Mul on koolis läinud väga hästi, EPA lõpetasin kiitusega. Mis sa ikka tahad,» kinnitab ettevõtja, et ta on tõepoolest vist kogu aeg õnnelik.

Uueks alguseks pole kunagi liiga hilja

«Maie Niit on tugev ja sihikindel naine, kelle ettevõtjahing pääses õitsele alles siis, kui lapsed olid suureks sirgunud. Loodan väga, et tema lugu on inspiratsiooniks paljudele naistele – kui midagi väga tahta, ei tasu oma unistusi vaka all hoida ega arvata, et uueks alguseks on liiga hilja,» sõnas EY Eesti partner Ranno Tingas.

«Maie ise on öelnud, et ta ei ole mitte kunagi halvas tujus. Usun, et ühele ettevõtte omanikule on see üks väärtuslikumaid iseloomujooni. See on miski, mis aitab meeskonda hoida ühtsena ning motiveerib töötajaid eesmärkide nimel pingutama. Maie on ettevõtja, kelle poole vaadata alt üles ja suure austusega,» ütles Tingas.

Maie Niit
Maie Niit Foto: Tiit Mõtus

Eelmised ettevõtja elutööpreemia laureaadid:

Tiit Kõuhkna, Direct Consulting, 2023

Mati Nurs, M ja P Nurst, 2022

Enn Veskimägi, Standard AS, 2021

Illimar Toom, Toom Tekstiil AS, 2020

Jüri Kraft, Sangar AS, 2019

Enn Kunila, NG Investeeringud OÜ, 2018

Mati Vetevool, M. V. Wool, 2017

Tiit Vähi, Molycorp Silmet AS, 2015

Enn Meri, OÜ Merinvest, 2014

Madis Habakuk, Estonian Business School, 2013

Endel Palla, AS Harju Elekter, 2012

Raul-Roman Tavast, Roman Tavast OÜ, 2011

Ülo Pärnits, Ülemiste City AS, 2010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles