Euroopa Keskpank: hinnatõus on aeglustunud, kuid laenuintresse ei langetata (1)

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu otsustas täna jätta  baasintressimäärad muutmata. See tähendab, et euribor, millest sõltuvad palju inimeste laenumaksed, lähiajal märkimisväärselt ei lange.

EKP ekspertide värskeimas ettevaates on inflatsiooniprognoosi eeskätt 2024. aastaks allapoole korrigeeritud, mis kajastab valdavalt energiahindade väiksemat mõju.

Nende prognooside kohaselt peaks keskmine inflatsioonimäär olema 2024. aastal 2,3 prptsenti, 2025. aastal kaks protsenti ja 2026. aastal 1,9 protsenti. Inflatsiooniettevaadet ilma toiduainete ja energia komponendita on samuti allapoole korrigeeritud ning selle kohaselt peaks keskmine inflatsioon olema 2024. aastal 2,6, 2025. aastal 2,1 ja 2026. aastal kaks protsenti.

Ehkki enamik alusinflatsiooni näitajaid on veelgi alanenud, püsib euroalasisene hinnasurve osaliselt palkade jõulise kasvu tõttu tugev. Rahastamistingimused on piiravad ning varasemad baasintressimääratõusud pärsivad jätkuvalt nõudlust, aidates inflatsiooni pidurdada.

EKP ekspertide 2024. aasta kasvuprognoosi on korrigeeritud 0,6 protsendi võrra allapoole, kuna majandusaktiivsus peaks jääma lähiajal vaoshoituks. Seejärel peaks majandustegevus ekspertide hinnangul elavnema ning kasvama 2025. aastal 1,5 ja 2026. aastal 1,6 protsenti, kusjuures esialgu toetab seda tarbimine ja edaspidi ka investeeringud.

EKP soovib hinnatõusu pidurdada

EKP nõukogu on kindlalt otsustanud tagada, et inflatsioon naaseb aegsasti oma keskpika aja eesmärgi ehk kahe protsendi juurde. Praegusele hinnangule tuginedes leiab nõukogu, et EKP baasintressimäärad on tasemel, mis piisavalt pikalt püsides toetab märkimisväärselt selle sihi saavutamist. Nõukogu edasised otsused tagavad, et baasintressimäärad hoitakse piisavalt piiraval tasemel seni, kuni see on vajalik.

Otsused selle kohta, kui piiraval tasemel ja kui kaua on asjakohane seda lähenemisviisi rakendada, on jätkuvalt andmepõhised. Eelkõige sõltuvad intressimääraotsused jätkuvalt EKP nõukogu hinnangust inflatsiooniväljavaatele laekuvate majandus- ja finantsandmete kontekstis, alusinflatsiooni dünaamikale ning rahapoliitika mõjule.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles