ETTEVAATUST Petturid saadavad LHV nimel õngitsuskirju

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

LHV hoiatab kliente petturite poolt LHV Panga nimel saadetud õngitsuskirjade eest ja annab nõu, kuidas neid ära tunda. Petukirju ei tohiks avada ega nendes olevatel linkidel klikkida.

Kurjategijad on praegu aktiivselt saatmas LHV nimel uusi petukirju. Kuigi LHV mobiiliäpp on kõikidele klientidele kasutamiseks tasuta, püütakse kirjas saada inimesi tegema makset, et mobiiliäpi kasutamise eest tasuda. Kiri paistab silma uut tüüpi probleemi, aga ka varasemast läbimõelduma sisu poolest. See on hea näide, kuidas petukirjade tase ajas paraneb ning nende äratundmine muutub järjest keerulisemaks. Tähelepanelikkus on järjest vajalikum.

Klikkides kirjas olevale makselingile võib pahaaimamatu sattuda omakorda petulehele, mis sarnaneb päris pangakanalile. Sellel lehel sisestatud andmed lähevad kurjategijate kasutada ja kui kinnitada toiminguid PIN-koodidega, võivad kurjategijad saada ligipääsu inimese tegelikule kontole.

Petukirja saamise korral tuleks see ära kustutada ning mitte klikkida kirjas olevatele linkidele. Kui inimene on siiski oma andmeid või PINe soovimatute toimingute tegemiseks sisestanud, palume esimesel võimalusel LHV klienditoega ühendust võtta.

Pettuste vältimise meelespea

  • Jälgi alati e-kirja saatja aadressi. Kui saatja e-posti aadressi lõpp ei ole @lhv.ee ja erineb sellest kasvõi ühe tähe või kirjavahemärgi võrra, siis palun ole ettevaatlik ja ära oma andmeid sisesta.
  • Kui e-kirja/SMSi/telefonikõne sisu tundub vähegi kahtlane, näiteks läheb vastuollu teadaoleva infoga või on muul viisil tavapäratu, siis palun võta ühendust LHV klienditoega numbril (+372) 6 800 400 või aadressil info@lhv.ee, et veenduda, kas tegemist on tõepoolest LHV saadetud teatega.
  • LHV ei saada SMSi teel kunagi linke. Kui saad sellise SMSi, siis palun ära lingil vajuta ega oma andmeid sisesta.
  • Internetipanka sisse logides veendu alati, et see on LHV ametlik pangakanal. Sellele viitab veebilehe korrektne aadress, toimivate linkidega ja korrektne lehekülg ning veebilehitseja aadressireal olev väike roheline tabaluku sümbol.
  • Kahtluse puhul on kõige kindlam kirjutada brauseri aadressireale ise www.lhv.ee, mitte vajutada saadetud lingil, mis tundub sarnane, kuid on mõne tähekombinatsiooni poolest siiski erinev.

Lisainfo on LHV veebilehel

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles