Swedbank selgitas, miks teenuste hinnad Eestis endiselt kallinevad

PM Majandus
Copy
Swedbanki hoone Tallinnas.
Swedbanki hoone Tallinnas. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Veebruaris jäid hinnad jaanuarikuu tasemele. Hinnatõus peatus energia odavnemise tõttu. Samas on siseriiklik hinnasurve endiselt tugev. Kiire palgakasv on üks põhjustest, miks teenuste hinnad endiselt kiiresti tõusevad, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Eelmise kuuga võrreldes odavnesid elekter, gaas ja küte. Veebruaris oli ilm oluliselt soojem kui jaanuaris – see tõi alla nii börsielektri hinna kui kütte arved. Kõige rohkem kallinesid kuu jooksul alkohol ja tubakas. Kõrgema aktsiisimääraga kaup jõuab poelettidele järk-järgult. Koolivaheaeg kergitas puhkusereiside maksumust.

Toidu hinnad veebruaris ei muutunud, see-eest jaanuaris kallines toit oluliselt.

Aastaga on hinnad tõusnud 4 protsendi võrra. Kõige rohkem on kasvanud tervishoiuga seotud kulud – arstivisiidid, haiglateenused ja hambaravi. Ravimite hinnad on tõusnud vähem. Lisaks tervishoiule suurenesid aastaga märgatavalt alkoholi ja tubaka hinnad, seda nii käibemaksu kui ka aktsiiside tõusu tõttu. Aasta algul kerkisid ka lasteaia kohatasud ja kadus mitu tasuta bussiliinid.

Sel aastal kerkivad hinnad Swedbanki prognoosi järgi 3,7 protsendi võrra. Pool hinnatõusust tuleb käibemaksu ja aktsiisimaksude kasvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles